Ekstra Bladet

Sydstater åbner varmestuer i kulderamt USA

-

Kulden går i marv og ben i store dele af USA, som den seneste tid har registrere­t ekstreme kuldegrade­r.

Den nationale vejrtjenes­te udsendt advarsler om ekstrem kulde i et område, der daekker det sydlige Texas til Canada og fra Montana over New England.

Hidtil har det saerligt vaeret Canada og det nordlige USA, der har vaeret hårdt ramt, men kulden påvirker nu også sydstatern­e.

For at hjaelpe personer uden husly har myndighede­r åbnet varmestuer i Alabama og Georgia, hvor temperatur­erne naermer sig nul grader.

Også mandag var der koldt i store dele af Midtvesten. Men det afholdt ikke hundredvis af mennesker fra at hoppe ind i det nye år ved at bade i Lake Michigan, en tradition der går under navnet Polar Plunge.

Det kolde vejr har de seneste dage sat flere rekorder. I South Dakota måltes minus 36 grader 1. januar. Dermed blev en 99 år gammel kulderekor­d for 1. januar slået.

Fyrvaerker­i udskudt

Også i Nebraska har man slået rekord. Her faldt temperatur­en til minus 26 grader søndag før midnat i byen Omaha. Dermed blev en rekord fra 1884 slettet.

Minusgrade­rne fik myndighede­rne til at udskyde nytårsfyrv­aerkeriet – en attraktion, der normalt lokker 30.000 mennesker på gaden.

Også i Des Moines i Iowa har man måttet drage konsekvens­er af minustempe­raturer på under 20 grader.

Her blev en skøjtebane lukket af myndighede­rne – den åbner ikke, før temperatur­en igen kommer over frysepunkt­et, lyder det.

Kulden har ikke kun påvirket mennesker i USA og Canada. Søndag måtte en zoologisk have i Calgary i Canada traede til at for at hjaelpe havens dyr.

Blandt andet en flok kongepingv­iner, der måtte hjaelpes til varme, selv om dyrene normalt kan modstå kulden.

Det var temperatur­er ned til minus 25 grader, der blev for meget for pingvinern­e, som dyrepasser­ne måtte bringe indendørs. April Nickila og Christina Liesmaki har pakket sig godt ind, mens de venter på at komme ind for at se en NFLkamp på U.S. Bank Stadium i Minneapoli­s.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark