Ekstra Bladet

Hittebørn vaekker store følelser, og borgerne er klar til at give babyen omsorg og tryghed

- LINETTE JESPERSEN SUNE FISCHER linette@eb.dk; fish@eb.dk RANDERS: AARHUS: AARHUS: NIVÅ: FREDERIKSS­UND: NYKØBING FALSTER:

Hittebørn vaekker stor medfølelse i befolkning­en, og hos Københavns Kommune kan de også maerke en stor interesse fra borgere for at give den nyfødte pige, der blev fundet nedkølet og svøbt i et taeppe på en baenk tirsdag, tryghed og omsorg.

– Der er heldigvis mange borgere, som reagerer på det her med omsorg og ønske om at traede til, og det er jo glaedeligt, for vi har mange udsatte børn, som har brug for det. Herunder sådan et barn, man finder, siger Sten Kruse-Blinkenber­g, centerchef i Center for Familieple­je i Københavns Kommune.

Skal godkendes

Det er dog ikke muligt at komme i betragtnin­g til at vaere plejefamil­ie eller adoptere Den nyfødte pige blev fundet efterladt i kulden på denne baenk ved en p-plads på Hammelstru­pvej i Københavns SV-kvarter.

barnet i dette konkrete tilfaelde, hvis man ikke på forhånd er godkendt af Socialtils­ynet, når det gaelder plejefamil­ier, og Statsforva­ltningen, når det gaelder adoption.

– Det er noget, der tager tid, og i Statsforva­ltningen har de en liste over familier, der gerne vil adoptere børn. Der er jo et system, som på sin vis er bureaukrat­isk, men det er også nødvendigt. Selv om folk kommer med meget gode intentione­r og sikkert også er omsorgsful­de og dygtige, så bliver man jo nødt til som myndighed

at sikre, at der er noget, der går forud for, at man kan anbringe et barn hos en familie, siger han.

Derudover er der også andre forhold, f.eks. hvorvidt man kan finde foraeldren­e, som har retten til deres barn, selv om de er i en ulykkelig situation, barnets tilstand og det faktum, at man godt kan saette en adoption i vaerk, men ikke gennemføre den, før barnet er tre måneder.

Bortadopte­res

at et hittebarn vil have en vaerge udpeget af Statsforva­ltningen, indtil det eventuelt kan bortadopte­res, når det er tidligst tre måneder gammelt.

– Kommunen skal rette henvendels­e til os, for at barnet kan få en vaerge, som skal varetage barnets interesser. I Statsforva­ltningen er der et fast korps af vaerger til forskellig­e opgaver.

– Statsforva­ltningens opgave er derudover via kommunen, som sørger for, at barnet er i pleje hos en godkendt plejefamil­ie, at indsamle oplysninge­r om barnets

trivsel og udvikling, siger Mia Lund.

– Alle de oplysninge­r sender vi til Adoptionsn­aevnet, som udvaelger, hvem af de adoptanter, der er godkendt i Statsforva­ltningen, der skal have bragt barnet i forslag, fortaeller Mia Lund.

Den nyfødte pige blev fundet kl. 8.41 tirsdag af en ansat ved Københavns Kommune. Hun lå graedende og svøbt i et taeppe på en baenk ved en p-plads på Hammelstru­pvej i Københavns SV. Hendes tilstand var kritisk, men hun er nu uden for livsfare.

Fire maend fra Balkan mistaenkes for en serie af indbrud mellem jul og nytår. Politiet slog til mod en lejlighed på Østerbro, hvor politiet blandt andet fandt 17 telefoner, 21 computere, 11 fladskaerm­e og 35 kasser spiritus. Politiet skal nu forsøge at koble de mange tyvekoster til konkrete indbrud. Foreløbig sigtes gruppen for fire indbrud. Der var 118 indbrud i juledagene i København.

Tre biler blev stukket i brand på ppladsen AEgirsvej 49. De bageste sideruder blev knust, inden bilerne brød i brand. En borger anmeldte branden kl. 23.54 tirsdag, og politiet søger vidner, der har set personer omkring AEgirsvej.

Politiet advarer mod pirat-taxaer, men de frister alligevel. En 18årig blev sat af på Marselisve­j og betalte for turen med sit dankort. Han opdagede ikke, at piratchauf­føren gav ham et andet dankort tilbage. Fupnummere­t gik først op for ham, da der blev haevet flere tusind kroner på hans rigtige kort.

En trussetyv af mellemøstl­igt udsende blev røver, da en ekspedient og en kunde i lingeribut­ikken Change på Vestergade stoppede manden, der havde stjålet et par sorte trusser fra en gine uden for butikken og stoppet dem i lommen. Han truede med at traekke en kniv, hvis de ikke lod ham gå.

En indbrudsty­v stjal to tv-apparater og guldsmykke­r fra en villa i Kastanjens Kvarter, men begik også meningsløs­t haervaerk under indbruddet, hvor han skar bunden på flere sofaer op. Tyven var brudt ind gennem en terrassedø­r.

En familie blev snydt for den juleferie, de havde glaedet sig til. De fandt en feriebolig på Homeaway.com, overførte penge til et kontonumme­r og fik en mail med kvittering. Men så hørte de ikke mere. Firmaet kunne oplyse, at de var blevet snydt af en falsk hjemmeside, og at de ikke sender mails fra adressen @vr-homeaway.com.

Politiet blev kaldt til Klosterstr­aede, hvor en mand var gået amok. Da patruljen kom, kastede han kniv og en saks efter betjentene, men uden at ramme. Han truede også en 71-årig kvinde med kniv. Den 33-årige blev anholdt og sigtes nu for trusler og forsøg på vold.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ??
FOTO: JONAS OLUFSON
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark