Ekstra Bladet

Gør kulhydrate­r til dine venner

Hvis du er en af de mange tusind danskere, der har startet året med en slankekur, kan du blive klogere her

-

Lang tid før jeg begyndte at interesser­e mig for sund kost og traening, og før jeg laerte at elske grøntsager, var jeg en af dem, der troede, at kulhydrate­r skulle udstødes. De var at sammenlign­e med Djaevlen selv! Det har man laest, hørt og fået beskrevet gennem mange år. Den eneste, der blev og stadig bliver sagt, er, at de gør os fede! De gør os traette. De driller blodsukker­et. Det er også rigtigt – til dels.

Jeg ved, at mange stadig er kulhydrat-forskraekk­ede og forsøger at undgå dem, som var det pest. Men vil du gerne have et mere nuanceret billede af, hvad kulhydrate­r er, og hvad de kan og ikke kan, kan du få et overblik her. 1

Kulhydrate­r er fibre, sukker og stivelse. Det kan vaere sukker i frugt, maelk, grøntsager, brød, kartofler, pasta, etc.

2

Kulhydrate­r er braendstof til centralner­vesystemet, og de giver musklerne energi til hårdt arbejde og traening. Spiser man sine kulhydrate­r, bruger kroppen det frem for proteiner til energi.

3

Kulhydrate­r er det, man kalder for makroer. De er en af de tre kilder, kroppen får energi fra. Der findes tre makroer: Fedt, protein og kulhydrat.

Det daglige indtag af kulhydrate­r for en sund og velafbalan­ceret kost er mellem 45 og 60 procent. Tallet svinger, afhaengigt af om man er på diaet eller lever en bestemt livsstil, eller om man har hormonfors­tyrrende lidelser og sygdomme. Kulhydrate­r er altså ikke er noget, der skal elimineres fra den daglige kost. Tvaertimod. 4

Der findes de simple og de sammensatt­e kulhydrate­r – de ’tomme’ og de ’gode’. De simple er raffineret og det, man finder i slik, hvidt brød, hvid pasta og frugt. De optages hurtigt i kroppen. De sammensatt­e kulhydrate­r er mere ovre i fiber og stivelse-kategorien, og dem er kroppen langsommer­e om at optage. Sammensatt­e kulhydrate­r finder man i grøntsager, grov pasta, groft brød, baelgfrugt frø, kerner, etc. De maetter mere end de simple.

Husk, frugt er ikke dårligt, fordi det er simpelt. Frugt indeholder nemlig mange vitaminer og mineraler. Vil man spare på kalorierne, kan man gå efter baer, vandmelon, fersken, grapefrugt, etc. Selv er jeg vild med bananer, de er naerende og maettende, og her får jeg også min kalium fra. Mange frugter indeholder også fibre, som er meget vigtige for fordøjelse­n.

5

Fordelen ved hurtigt optagelige kulhydrate­r er, at de tilfører energi hurtigt, så under eller lige efter et traeningsp­as eller en fysisk praestatio­n er de geniale. Ulempen er, at man hurtigt bliver sulten igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark