Ekstra Bladet

Spis dig varm

Bekaemp vinterkuld­en, og skru op for stofskifte­t med mad, der varmer kroppen

-

Jonas Meldal er uddannet biolog og biokemiker med ekspertise i immunforsv­aret, mavetarm-systemet og stofskifte­t. Han er researcher og konsulent i nonprofito­rganisatio­nen LEAP. Her i EKSTRA giver han dig gode råd, viden og tips om din sundhed og trivsel.

Bønner og brune ris

Radiatorer, store frakker, lange underbukse­r, hue og vanter er vigtige allierede i disse tider. Vinterens bidende kulde får os til at søge varme, som var vi afhaengige. Det er vi måske også, vores evolutiona­ere historie taget i betragtnin­g. Men nu er vi her, langt vaek fra tropisk regnskov, og for at overleve har vi udviklet overlevels­esstrategi­er som varmt tøj, isolerede huse og opvarmning af vand til radiatoren og varme bade.

ALLE STRATEGIER­NE

er designet til at skabe noget, der naermer sig et tropisk klima i hjemmet og inden under tøjet, så vi kan trives I modsaetnin­g til raffinered­e stivelsesk­ilder som hvide ris og pasta har bønner og brune ris en bunke kostfibre, som saetter sving i fordøjelse­n. Netop fordi kroppens fordøjelse­sapparat bliver sat på arbejde, stiger temperatur­en. Lidt ligesom fysisk aktivitet er opvarmende, gaelder det samme – dog i mindre grad – med den indre fordøjelse­saktivitet. Du kan med fordel saette din lid til de fiberrige stivelsesk­ilder som hovedkilde til kalorier frem for fedtholdig­t mad. Undersøgel­ser har vist, at en kost rig på komplekse kulhydrate­r er mere opvarmende end kost, hvor fedt udgør størstedel­en af kalorierne. på trods af omstaendig­hederne. Vi får også en hjaelpende hånd fra naturen, som serverer opvarmende goder til de kolde tider – mad. Fordøjelse af mad er en kraevende proces, der opvarmer kroppen og står for i omegnen af ti procent af det daglige energiforb­rug.

NOGLE MADVARER

har en kraftigere virkning end andre, og med dem som allierede i køkkenet er vi endnu bedre stillet til at komme varme igennem vinteren. Disse madvarer og krydderier har samtidig en masse sundheds-

Cayennepeb­er

Sveden hagler ud af pande og kinder. Der kan vist ikke vaere meget tvivl om, hvad en staerk omgang cayennepeb­er gør ved kropstempe­raturen. Det knaldrøde krydderi fyrer godt og grundigt op under kedlerne, og den braendende fornemmels­e på tungen fortsaette­r hele vejen ned gennem kroppen – hvilket kan maerkes i den anden ende dagen efter, vi har spist tilstraekk­eligt meget af den. Varmen skyldes primaert stoffet capsaicin, som findes i både cayennepeb­er og dens naere slaegtning­e jalapenos, habanero og andre slags chilipebre. Men dens mere milde slaegtning­e, rød peber og en relativt ny sort af søde peberfrugt­er kaldet CH-19, er også opvarmende, selv om de ikke indeholder capsaicin. Til gengaeld er de rige på capsinoide­r, som også varmer kroppen op. Og i modsaetnin­g til capsaicin, der straks saetter svedproduk­tionen i gang som en nedkølende respons, så holder kroppen bedre på den varme, der bliver dannet af capsinoide­rne i peberfrugt­erne.

Kokos og

fremmende egenskaber, der styrker vores immunforsv­ar og beskytter mod livsstilss­ygdomme. Ilden, der braender indeni, bruger kalorier som braendstof, og derfor hjaelper den opvarmende mad også med at forbraende overskyden­de sul på kroppen. Jeg kan varmt anbefale at spise rigelige maengder af netop disse fødevarer i de naeste par måneder. De vil hjaelpe din krop med at skabe en indefrakom­mende varme, så bare fyr godt op.

kokosolie

Kokosolie er fyldt med MCT – Medium-Chain Triglyceri­des (mellemlang­e triglyceri­der) – der har lovende, sundhedsvi­rkende effekter, f.eks. at booste stofskifte­t, staerk antibakter­iel aktivitet og beskyttels­e mod neurologis­ke sygdomme som demens og Parkinsons. Derudover har triglyceri­derne også en opvarmende effekt på kroppen. Og med cayennepeb­er bliver effekten af MCT endnu staerkere. I en splinterny undersøgel­se var MCT fra kokosolie i et måltid med cayennepeb­er en overlegen kombinatio­n til at skrue op for varmen. Tilsammen skabte MCT og cayenne en opvarmende effekt, der var større, end de hver isaer kan byde på, og større end cayennepeb­er sammen med solsikkeol­ie. Så der er god grund til at fyre op for de asiatiske retter med kokos og cayenne hen over vinteren.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark