Ekstra Bladet

DET SKAL DU OPLEVE

-

Kultur for alle aldre

Dublin er en historisk by fyldt med legender om frihedskae­mpere og rebeller. For at maerke historiens vingesus anbefaler Sarah et besøg i faengslet Kilmainham. Her har Kilmainham Gaol Museum guidede ture, som giver indblik i, hvordan Irland blev selvstaend­igt.

Er man mere til gys, byder kirkegårde­n Glasnevin også på guidede ture, hvor der fortaelles historier om de mange rebeller og frihedskae­mpere, der ligger begravet her.

– Lige ved siden af kirkegårde­n ligger The Gravedigge­rs Pub, der serverer den allerbedst­e Guinness i hele Dublin, afslører Sarah Foley. Ud over at byen flere steder ligner noget fra Harry Potter-bøgerne, er Dublin også hjemby for hele fire modtagere af Nobelprise­n i litteratur. Interesser­ede kan komme med på de såkaldte 'literary walks', hvor en guide fører turisterne forbi de berømte forfattere­s yndlingsst­eder og vandingshu­ller. Man kommer blandt andet forbi flere af byens smukke biblioteke­r. Sarah Foley fremhaever biblioteke­rne Marsh’s og Trinity som to af de flotteste.

– Trinity er det mest kendte universite­t i Dublin. Biblioteke­t er fyldt med lange gange med bøger helt op til loftet, og ude ved boldbanern­e kan man som turist spadsere lige ind og købe sig en billig dåseøl og fortaeller hun.

Har man børn med, er Phoenix Park et besøg vaerd. Den kaempestor­e park er ikke kun hjemsted for Irlands praesident, men også en zoologisk have og et imponerend­e antal vilde rå- og dådyr. haenge ud med de studerende,

– Det er helt vildt, hvor meget irerne går op i sport. Gaelic Football går sindssygt hurtigt, og i hurling, hvor de spiller med hockey-lignende stave, forstår jeg ikke, hvordan de ikke smadrer hinanden hele tiden, forklarer Sarah Foley.

Ved Croke Park ligger også et museum, hvor man kan laere mere om sportsgren­enes oprindelse, og ungerne kan få lov til selv at sparke til en bold eller to.

For mange hører Dublin og de mørke Guinness-øl sammen. Men Irland har også en stolt tradition for whisky, og i Dublin er der åbnet et vaskeaegte whisky-museum, hvor man kan komme til smagninger og laere mere om de gyldne dråber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark