Ekstra Bladet

Tulle naegter at slutte fred

HÅRDT MOD HÅRDT: Det er vigtigt at huske voldsomhed­en af krisen i blå blok, insisterer DF-formanden

- JONAS SAHL FOTO: TOM KILDEBORG JENSEN sahl@eb.dk

Kristian Thulesen Dahl er som spejderdre­ngen, der naegter at lade bålet dø ud.

Alle er krøbet ind i teltene, men han sidder stadig ude midt i lejren og smider kaevler på flammerne.

DF-lederen genoplived­e i går morges krisen i blå blok, da han i et eksplosivt interview med Jyllands-Posten nok engang baskede løs på Liberal Alliance og i det hele taget såede tvivl om samarbejde­t blandt de borgerlige partier efter et kommende valg.

På ingen måde glemt

Hans blik er fortsat stift rettet mod den naere fortid. Til tiden før jul, da finanslove­n hang i en tynd tråd på grund af krav og modkrav om skat og udlaending­e.

– Det var så voldsomt et forløb. Så det er ikke, fordi man gudskelov har vaeret hjemme og fejre jul med familie og venner, at så vågner man op en morgen og taenker, ’nu er det alt sammen glemt’. Det ligger der som et grundlag, som noget nogen bliver nødt til at arbejde med, siger Kristian Thulesen Dahl.

Vi er ellers til noget så fredeligt som radikalt nytårstrae­f på Hotel Nyborg Strand. Her diskuterer partimedle­mmerne de store linjer med dybe panderynke­r og alvorlige miner. Således også i år, hvor emnet er den radikale evergreen; retsstaten. Men gaesten Kristian Thulesen Dahl fra DF er ankommet med en noget anden dagsorden.

Han vil ikke basere sit politiske liv på ’Joachim B. Olsens Twitter-konto’, buldrer han under debatten med Morten Østergaard (R) og finansmini­ster Kristian Jensen (V), og holder dermed krisen i blå blok i live med gentagelse­n af kravet om, at en udlaending­eaftale forudsaett­er al snak om skattelett­elser – store som små.

Thulesen Dahlsk logik

I foyeren efter debatten forsøger Ekstra Bladet at begribe den Thulesen Dahlske logik

– Har du opgivet projektet blå blok, siden du genopliver billede af totalkaos i blå blok?

– Jeg synes ikke, det er min opgave at taenke taktisk. Skulle jeg lade vaere med at sige tingene, som jeg ser dem, ud fra en vurdering af, at så virker det som om det er fredeligt? Netop din avis er bannerføre­r for, at vi siger tingene, som de er.

– Hvis der ikke er noget indholdsma­essigt forandret, så er tingene, som de var før jul. fastslår DF-formanden. – Med dine udtalelser holder du liv i fortaellin­gen om, at det borgerlige Danmark sejler. Er det fordi du kan se din magtbase forsvinde under dig?

– Nej, nej. Jeg synes, jeg bliver nødt til at sige tingene, som jeg ser dem. Og jeg ser noget helt uhørt i dansk politik. En regering fremsaette­r sit eget finanslovs­forslag og taet op af det tidspunkt, hvor den finanslov skal virke, der stiller et regeringsp­arti sig tvivlende over for, om man vil stemme for sin egen finanslov.

– Så ingen fryd og gammen?

– Jeg synes bare, det er vigtigt at gentage, hvad der skete inden jul. – Men hvorfor har du et be-

Hvis vi skal gå ind i 2018 med håbet om nogle gode aftaler, så er det vigtigt, at regeringen taenker igennem, hvad som skete

hov for at gentage det? Det virker ikke som om, folk allerede har glemt det?

– Det ved jeg ikke. Noget tyder på, du har glemt det. Det er en nyskabelse, hvis man som regeringsp­arti vil skabe tvivl om, om man vil stemme for sin egen finanslov.

– Hvis vi skal gå ind i 2018 med håbet om nogle gode aftaler, så er det vigtigt, at regeringen taenker igennem, hvad som skete. Og finder ud af hvordan man i saerdelesh­ed i Liberal Alliance arbejder anderledes. Altså arbejder som et fuldblods regeringsp­arti fremover.

– Men hvorfor kravler du som medlem af det borgerlige Danmark op på trappestig­en og siger ’se hvor mange problemer, vi har i vores lejr’?

– Når jeg bliver spurgt, så synes jeg, jeg har en forpligtel­se til at svare og ikke laegge det der taktiske tilsnit ind om, at hvis vi ikke snakker om det, så er det nok gået vaek. Der er en udfordring om, at en regering ikke er afklaret med sig selv, siger Thulesen Dahl.

 ??  ?? Klar udmelding – Jeg synes, jeg bliver nødt til at sige tingene, som jeg ser dem. Og jeg ser noget helt uhørt i dansk politik, siger Kristian Thulesen Dahl.
Klar udmelding – Jeg synes, jeg bliver nødt til at sige tingene, som jeg ser dem. Og jeg ser noget helt uhørt i dansk politik, siger Kristian Thulesen Dahl.
 ??  ?? Morten Østergaard (R), Kristian Jensen (V) og Kristian Thulesen Dahl under debatten på det radikale nytårstrae­f på Hotel Nyborg Strand.
Morten Østergaard (R), Kristian Jensen (V) og Kristian Thulesen Dahl under debatten på det radikale nytårstrae­f på Hotel Nyborg Strand.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark