Ekstra Bladet

Jeg havde ikke taenkt mig at springe ned

Havde 18 cent i pungen – nu står han til bøde på 335.000 kroner

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D ehren@eb.dk

Jeg skulle slet ikke nå noget. Jeg ved ikke, hvad der skete med mig

Det var hverken tømmermaen­d eller hastvaerk, som 1. januar fik en 57-årig polak til at tage nødudgange­n ud af et Ryanair-fly.

– Jeg skulle slet ikke nå noget. Jeg ved ikke, hvad der skete med mig. Jeg følte klaustrofo­bi og blev nervøs. Jeg forstod ikke, at vi var i Málaga, men ikke måtte komme af flyet. Pludselig så jeg døren, hvor der stod ’exit’, og så gik jeg den vej. Folk klappede og gav mig tommelfing­eren opad.

Det fortaeller manden, hvis besynderli­ge exit fra flyet blev optaget af medpassage­rers mobiltelef­oner og kort efter fandt vej ud på de sociale og etablerede medier, til den spanske avis Sur.

Han hedder ifølge avisen Romuald, kom til Sydspanien for syv år siden og har de seneste fire boet i Málaga.

– Jeg skammer mig, forklarer manden ved hjaelp af sin mobiltelef­on og Google Translate, som oversaette­r det, han forsøger at sige, fra polsk til spansk.

Langt ned

Nytårsdag kom han tilbage til den sydspanske by efter en smuttur til London, hvor han efter eget udsagn havde besøgt sine tre niecer og anden juledag fejret sin 57-års fødselsdag – en rejse, familien havde betalt for.

Flyet var landet i Costa del Sol med en times forsinkels­e, og passagerer­ne ventede på at blive lukket ud, da polakken pludselig åbnede nødudgange­n til fly-vingen:

– Jeg havde ikke taenkt mig at springe fra vingen. Jeg kunne sagtens se, at der var for langt ned, så jeg gik tilbage i kabinen, fortaeller manden, som ifølge vidner til episoden inde i flyet havde forklaret, at han desperat manglede sin astmamedic­in.

Mens medpassage­rerne forlod flyet, måtte Romuald vente, til han blev anholdt af spanske lufthavnsb­etjente og sigtet for overtraede­lse af de spanske sikkerheds­regler.

Han forstod dog til at begynde med langtfra konsekvens­erne af sine handlinger.

Chokeret over bøde

Manden fortaeller til den spanske avis, at han var helt høj efter rejsen til England, hvor hans familie også havde givet den mildt sagt mindrebemi­dlede mand gaver til at klare sig for, når han vendte hjem til Spanien.

Så meget desto større er nedturen over den bøde, han står til at modtage: Op mod 45.000 euro eller godt 335.000 kroner står smaekket for en tur på vingen ifølge Sur på.

– Jeg har lidt mere derhjemme, siger Romuald, mens han ifølge Sur åbner sin mørkeblå pung med velcrolukn­ing og piller fem mønter ud ud – i alt ligger der 18 cent.

– Min familie har laest nyhederne og er chokerede over bøden. Mine niecer beder mig om at ringe hver dag for at sikre sig, at jeg er okay. Syv år i Spanien uden problemer, og se så nu ... den første dag i 2018, siger Romuald.

Han tilføjer, at man i Polen siger, at den måde, man starter sit år på, vil forfølge en resten af året.

Den 57-årige mand kom ifølge El Sur til Spanien for at ernaere sig som maler i Marbella, men har i mange år levet en subsistens­løs tilvaerels­e på gaden i Fuengirola, før han kom til Málaga.

Får hjaelp af kirken

Her bor han nu med to andre i en lejlighed, som den katolske kirkes humanitaer­e hjaelpeorg­anisation Caritas har stillet til rådighed. Her får han også hjaelp til at få mad og spansk-undervisni­ng to gange om ugen.

Han forsøger ifølge El Sur at få bugt med sine alkoholpro­blemer og tjener lidt penge ved at spille guitar foran katedralen i byen.

 ?? AP/FERNANDO DEL VALLE VILLALOBOS ?? Dyrt stunt Medpassage­rer fik travlt med at filme den 57-årige polak, som forklarer, at han forlod flyet, fordi han følte klaustrofo­bi og blev nervøs. Nu venter en stor bøde. Foto:
AP/FERNANDO DEL VALLE VILLALOBOS Dyrt stunt Medpassage­rer fik travlt med at filme den 57-årige polak, som forklarer, at han forlod flyet, fordi han følte klaustrofo­bi og blev nervøs. Nu venter en stor bøde. Foto:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark