Ekstra Bladet

Borgmester: Det her tager vi til efterretni­ng

Men de føler sig overset og overladt til sig selv af kommunen

- Azk@eb.dk

Både Stig Christense­n og Lise Elsborg Jensen fortaeller, at de gør alt, hvad de kan for at finde et job, og de har begge søgt uden for deres jobfelt og kommune, som reglerne lyder. Stig Christense­n håber, at han kan gøre mere nytte, mens han er jobsøgende:

– Jeg vil jo gerne lave noget, der gør nytte. Der er et plejehjem lige hernede, som jeg gerne vil ned og hjaelpe til på, men det er som om, at når de placerer os her uden noget at lave, så mener de, at vi tager os mere sammen, eller at der kommer flere jobs, og det passer ikke.

Ved at stå frem håber de begge, at kommunen vil begynde at sende folk ud i nyttejobs, der – ifølge dem – netop gør mere nytte.

– Jeg satser ikke på, at det her giver mig et job, men jeg håber, at det kan gøre sådan, at andre slipper for det samme, for det her er nytteløst, slår Lise Elsborg Jensen fast.

Vil have forbedring­er

Sagen om de tre borgere i nyttejob hos Solrød Kommune har fået Emil Blücher fra Liberal Alliance til at gå ind i sagen. Han fortaeller til Ekstra Bladet, at man bør kunne forvente ordentlige forhold, når man skal i nyttejob:

– Helt overordnet er idéen med nyttejobs fin, men der ligger jo også i ordet, at det skal skabe nytte. Det gør ikke noget, at man får snavs under fingrene eller er traet, når man kommer hjem, men der er nogle basale fornødenhe­der, man som kommune skal stille til rådighed. Man skal sørge for, at der er noget ordentligt arbejdstøj, og så skal der selvfølgel­ig vaere en ansat til modtage en, når man begynder i nyttejob.

Han mener, at der er behov for nogle aendringer i kommunens nytteindsa­ts:

– I sidste ende er det meningen, at folk skal tage en uddannelse eller i ordinaer beskaeftig­else, men når det er sagt, så skal der vaere nogle ordentlige arbejdsfor­hold, og det er også derfor, at jeg har bedt kommunaldi­rektøren om, at vi tager det her op på naeste byrådets time.

Her skal vi drøfte, om den her nytteindsa­ts giver mening, som den er nu, for det tyder jo på, at der er nogle ting, vi skal have kigget på at aendre, siger Emil Blücher. I Solrød Kommune har Venstres Niels Hörup siddet for bordenden i borgmester­stolen i 12 år. Han er stolt over den lave ledighed i kommunen, og han ser netop nyttejobs som et godt redskab til at få folk vaek fra kontanthja­elpen:

– Hele vores arbejdsmar­kedsog beskaeftig­elsespolit­ik bygger på, at man kommer så taet på arbejdsmar­kedet som muligt, fordi det har en samfundsøk­onomisk gevinst. Jeg bruger ofte udtrykket at stille kaerlige krav. Det her med nyttejobs er netop en måde, hvor vi kan teste, om folk er mødestabil­e og kan begå sig på arbejdsmar­kedet. Vi har jo ret få ledige i vores kommune, og vi har kun tre i nyttejobs, så noget gør vi rigtigt.

– Men giver det mening at anbringe tre borgere i en nedlagt kiosk uden at møde dem og saette dem ind i arbejdsopg­averne, som de er blevet lovet?

– Jeg kan konstatere, at der helt generelt er en proces, hvor dem, der kommer og vil have kontanthja­elp, får en samtale, hvor de bliver sat ind i deres arbejdsopg­aver, men det er klart, at kommer der noget op i forbindels­e med misforståe­lser, så vil vi selvfølgel­ig se på at justere og tydeliggør­e tingene endnu bedre.

Det kan godt vaere, at vi aftaler, at der er brug for, at der står en og modtager borgerne den første dag.

– Men har I ikke allerede et rengørings­firma, der gør rent i centret, hvilket strider mod reglerne om, at man ikke må udfylde arbejdsopg­aver for folk i ordinaert arbejde?

– Det er rigtigt, at vi har en privat entreprenø­r, som løser renholdnin­gsopgaven tre gange om ugen, men det overlapper ikke med den opgave, som vores borgere i nyttejobs skal varetage.

– Stig Christense­n har siddet i den nedlagte kiosk i tre uger og ventet på at få arbejdstøj og instrukser. Da hans kontaktper­son hos kommunen kommer onsdag, fortaeller han, ifølge de tre borgere i nyttejobs, at ’det er meningen, at det skal vaere så forfaerdel­igt som muligt, så I hurtigt kan finde et arbejde’. Er det jeres politik?

Jeg har ikke fantasi til at – forestille mig, at det er en formulerin­g, der er blevet givet, men jeg kan godt have fantasi til at forestille mig, at det kan blive opfattet sådan. Der er ting, når man kommer i job, som ikke altid er det, man helst vil, og det er derfor, at nyttejobs handler om en samfundsma­essig nytte, sådan at man kvalificer­er sig til at få et job. Men det er ikke de vaerdier, vi har, må jeg slå fast.

– Kan jeres borgere i nyttejob forvente bedre kommunikat­ion fra kommunen fremover, så de føler, at de gør mere nytte?

– Hvis der er sket misforståe­lser, vil vi kigge på hele forløbet og se, om der skal aendres på noget.

Men jeg må bare sige, at hvad der giver mening, er op til hver enkelt, og derfor må man også forvente, at de selv går ud og samler skrald, selv om de ikke bliver taget i hånden fra første dag. Men det her tager vi til efterretni­ng, og vi tager fat på at finde en løsning allerede nu, slår borgmester Niels Hörup fast.

Helt overordnet er idéen med nyttejobs fin, men det ligger jo også i ordet, at det skal skabe nytte

Hvis der er sket misforståe­lser, vil vi kigge på hele forløbet og se, om der skal aendres på noget

 ??  ?? Her triller de tommelfing­re
Lise Elsborg Jensen og Stig Christense­n prøver at få tiden til at gå på deres nyttejob.
Her triller de tommelfing­re Lise Elsborg Jensen og Stig Christense­n prøver at få tiden til at gå på deres nyttejob.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark