Ekstra Bladet

RATHSACK BANDLYST I KORPSET

Jaegersold­ater er uofficielt smidt ud af Jaegerkorp­set for at bryde med korpsets kodeks

- KRISTIAN KORNØ kkr@eb.dk

FIRE ANDRE ER OGSÅ I ’BAD STANDING’: I hundredvis af billeder af nuvaerende og tidligere jaegersold­ater haenger på den såkaldte ’aeresgang’ i Jaegerkorp­sets hovedkvart­er på Flyvestati­on Aalborg. Men fem billeder er vendt om i vanaere. Der er ikke tale om kriminelle eller krigsforbr­ydere, men derimod den tidligere jaegersold­at Thomas Rathsack og hans tre medinstruk­tører i TV2-programmet ’Korpset’ og eks-jaegersold­aten Lars Møller, som tilbage i 2012 skrev bogen ’Jaeger 200’.

Den uofficiell­e eksklusion skete ifølge Ekstra Bladet og det respektere­de forsvarsme­die Olfies oplysninge­r i sommer efter heftigt intern debat i Jaegerkorp­set.

Konflikten er barnlig og skadelig for korpset

I korpsets 50-årige historie er det aldrig tidligere sket, at soldater er kommet i ’bad standing’ på den måde og har fået vendt deres portraette­r i skam. Thomas Rathsack, Magnus Hansson, Erik B. Jørgensen og Rune Krogh Danielsen bliver kaldt ’reality-jaegere’ og er blevet upopulaere efter første saeson af ’Korpset’, hvor de blev kritiseret for, at programmet gav en forkert fremstilli­ng af Jaegerkorp­set og optagelses­prøven, selv om hvert program begyndte med en disclaimer om, at strabadser­ne i programmet netop ikke var identisk med optagelses­prøven til Jaegerkorp­set.

Den sidste af de ekskludere­de er den ekstremt erfarne Lars Møller, der efter mere end 25 år i korpset udgav bogen ’Jaeger 200’.

For at undgå ballade fik Lars Møller manuskript­et godkendt af Forsvaret, men nogle har alligevel set sig sure på den højt respektere­de soldat, fordi han i bogen har beskrevet interne uenigheder under en mission i Irak, og derfor er hans portraet også blevet vendt. De involvered­e fra Irak-episoden er anonymiser­ede i bogen, men alle i korpset ved, hvem de er.

Smagsdomme­ri

Blandt de udskammede, som Ekstra Bladet har talt med, undrer man sig over smagsdomme­riet, for B.S. Christians­en må gerne vaere i vildmarken med Bubber, og den tidligere chef for Jaegerkorp­set Poul Dahl og eksjaeger Nicolai Moltke-Leth må gerne skrive bøger uden at få vendt deres portraette­r i vanaere.

– Jeg sover lige godt om natten, selv om mit billede haenger anderledes på vaeggen hos Jaegerkorp­set. Men siden du spørger mig, så synes jeg, at det er moralsk smagsdomme­ri af vaerste skuffe, som Jaegerkorp­sets ledelse har udøvet over for mig og fire andre tidligere jaegere. Det er småligt, og konsekvens­en er, at nye jaegere bliver usikre, og korpset får et dårligt Thomas Rathsack.

– Mine bøger og udsendelse­rne er jo en stor hyldest til Jaegerkorp­set. Det undrer mig, at ledelsen vaelger at stemple os på denne her måde i stedet for at omfavne tvprojekte­t og bruge det til at rekruttere nye, dygtige unge mennesker.

Dårlig ledelse

ry, siger Den tidligere elitesolda­t Erik B. Jørgensen siger om udskamning­en: – Det undrer mig, at flere aktive jaegere kan holde ledersemin­arer og teambuildi­ng, når vi ikke må lave det her program, som dybest set er en hyldest til Jaegerkorp­set, siger han.

– Jeg mener, at vi er gode ambassadør­er for Jaegerkorp­set. Vores programmer vil jo skaerpe interessen og få flere til at søge korpset. Vi afslører jo heller ingen hemmelighe­der eller taktiske ting i programmet, siger han.

Erik B. Jørgensen mener, at ledelsen i Jaegerkorp­set har udvist dårlig dømmekraft.

– Det er dårlig ledelse. Har vi gjort noget forkert eller overtrådt nogen regler, så sig det til os ansigt til ansigt. I stedet for at svaerte os på denne her måde.

Korpset splittet

Ekstra Bladet har talt med en mangeårig soldat fra flyvestati­onen, og han fortaeller, at han ryster på hovedet, hver gang han går forbi de vendte portraette­r. Samtidig fortaeller han, at korpset er splittet i to omkring spørgsmåle­t, for hvorfor kan jaegersold­ater, der er dømt for kriminalit­et få lov at haenge på vaeggen, mens ’reality-jaegerne’ og Lars Møller skal i ’bad standing’.

– Korpset er splittet i to i forhold til ekskluderi­ngen. Jeg forstår ikke, at man straffer dem. Rathsack og de andre har ydet deres for korpset i krig og på missioner. Nu bruger de bare deres uddannelse på en ny måde. Konflikten er barnlig og skadelig for korpset, siger han anonymt til Ekstra Bladet, da han stadig er tjenstgøre­nde.

Ekstra Bladet har kontaktet Jaegerkorp­set flere gange. Men chefen, oberstløjt­nant Kåre Jakobsen, er ikke vendt tilbage. ’Korpset’, saeson 2, TV2, 31. januar kl. 20

 ?? FOTO: TV2 ?? Thomas Rathsack, Magnus Hansson, Erik B. Jørgensen og Rune Krogh Danielsen fra TV2-programmet ’Korpset’ har fået vendt deres billeder på aeresgange­n i Jaegerkorp­sets hovedkvart­er
FOTO: TV2 Thomas Rathsack, Magnus Hansson, Erik B. Jørgensen og Rune Krogh Danielsen fra TV2-programmet ’Korpset’ har fået vendt deres billeder på aeresgange­n i Jaegerkorp­sets hovedkvart­er
 ?? PRIVATFOTO ?? Udskammet
– Det er småligt, og konsekvens­en er, at nye jaegere bliver usikre, og korpset får et dårligt ry, siger Thomas Rathsack.
PRIVATFOTO Udskammet – Det er småligt, og konsekvens­en er, at nye jaegere bliver usikre, og korpset får et dårligt ry, siger Thomas Rathsack.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark