Ekstra Bladet

BAG FACADEN LA klaeber til taburetter­ne

-

med den kuldsejled­e Regeringen­s nederlag skatterefo­rm rammer først og fremmest Liberal Alliance, men får ikke partiet til at slippe ministerta­buretterne. Heller ikke trods krav i baglandet.

Det bliver konklusion­en, når partiboss Anders Samuelsen i morgen mødes med partiets hovedbesty­relse på 30 medlemmer, som er kaldt sammen for at diskutere den aktuelle krise. For et kriseramt Liberal Alliance er det hjerteblod­et, der blev tappet, da statsminis­ter Lars Løkke tirsdag ved et hastigt indkaldt pressemøde orientered­e om, at regeringen har droppet forhandlin­gerne med DF om skatterefo­rm og udlaending­eaftale. Det hele var alligevel håbløst. Og i stedet for at traekke pinen ud, valgte Løkke at skaere igennem og opgive det hele.

og Konservati­ve er For Venstre det et nederlag, de kan leve med. V får nu en skatteafta­le, der ikke ligger så langt fra det, de gik til valg på, og som betyder en så minimal skattelett­else, at de faerreste vil opdage den. Konservati­ve har i hele forløbet vaeret mere usynlige end et saenket skib, så her noteres nederlaget knap. Det store spørgsmål er, om LA kan holde til at droppe ’den historiske’ skatterefo­rm, som Anders Samuelsen har gjort til sit livsprojek­t?

Svaret er, at LA har ikke noget valg. Allerede i december, var der i LA-ledelsen og hos Løkke en opfattelse af, at projektet med DF var udsigtsløs­t. Løkke var mest stemt for at tage nederlaget i et hug, nemlig allerede inden jul at meddele, at skatte- og udlaending­eforhandli­ngerne var aflyst, men det kunne LA ikke enes om.

havde nogen samme

I Liberal Alliance opfattelse som Løkke, mens andre anså det for forraederi og faneflugt, hvis LA droppede maerkesage­n med skattelett­elser. Eller som en regeringsk­ilde i Venstre siger: ’Havde vi insisteret på, at forhandlin­gerne blev droppet før jul, var regeringen blevet spraengt. I stedet købte vi os tid’. Derfor gik alle på juleferie med den melding, at forhandlin­gerne skulle genoptages umiddelbar­t efter nytår.

Men Thulesen Dahl og Martin Henriksen kom regeringen i forkøbet. KTD forlangte nu i avisinterv­iew, at udlaending­eaftalen skulle på plads før en skatteafta­le – ikke bare samtidig med – og Martin Henriksen kaldte Løkke for ’ naiv’ og LA for ’amatører’. Dermed var forhandlin­gsklimaet smadret. Mandag aften mødtes regeringst­oppen og Løkkes analyse var, at man skulle droppe det hele. Dansk Folkeparti måtte ikke kunne bruge udlaending­epolitikke­n som afpresning på skatteområ­det. Samuelsen erklaerede sig hurtigt enig, så det var en faelles beslutning uden diskussion, da Løkke i går hejste det hvide flag og aflyste videre forhandlin­ger. Det store spørgsmål er så, hvorfor forlod LA ikke regeringen med det samme? De har jo fuldstaend­ig svigtet deres vaelgere?

Fordi det er alt for sent. LAs mødom er røget. Hvis de skulle have forladt ministerpo­sterne til fordel for de rene haender og fine principper, skulle det vaere sket senest i december. Nu har Samuelsen fortaeret så mange ydmygelser og omgjorte beslutning­er, at det er for sent. Forlod LA regeringen nu ville de vaere helt til grin. Ligesom da SF skred fra Thorning-regeringen. Desuden elsker Samuelsen og Ammitzbøll at spille ministre.

Men LA kan vel også sige, det ikke er deres skyld, vi ikke får skattelett­elserne, men Thulesen Dahls ansvar?

Jo, men den forklaring gider ingen høre på. Sagen er jo, at LA truede sig til deres ministerpo­ster efter at have snydt og fuppet alle. Partiet sagde tidligere, at de ville føre politik på en ny måde og lovede endeløse reformer og skattelett­elser som regeringsp­arti. Det har de ikke kunnet levere, og i dag er LA jo et parti som alle andre på godt og ondt. Jeg tror, der venter dem hårde år, for hvad er egentlig LAs mission? Kan de overhovede­t noget, som V, K og DF ikke klarer? Nej, ikke rigtig. Hertil kommer, at LAs ministre ligger helt i bund på minister-bedømmelse­rne. Så derfor duer argumentet ikke. Det kniber med trovaerdig­heden.

Men det er Samuelsens store svaghed. Hver gang han åbner munden, er det med store ord, løfter, ultimative krav og forsøg på at puste tingene op

Kan han blive stemt ned af hovedbesty­relsen med krav om, at partiet skal forlade regeringen?

Det sker ikke. LA er så topstyret, at den situation har Samuelsen og partiforma­nd Leif Mikkelsen fod på. Desuden vil de sige, at LA har opnået resultater på andre områder. Bevares, små resultater, men i den rigtige retning.

Men for tre uger siden vidste Samuelsen vel, at det hele ville ende på gulvet. Hvorfor blev han så ved med at tale om , at der ville komme en ’ambitiøs’ skatterefo­rm?

Det var også tåbeligt og kortsigtet. Han vidste jo, det hele ville blive aflyst. Men det er Samuelsens store svaghed. Hver gang han åbner munden, er det med store ord, løfter, ultimative krav og forsøg på at puste tingene op. Han oversaelge­r altid og skal bagefter forklare, hvorfor LA ikke kunne levere varen. Det er også en af grundene til, LA taber halvdelen af deres mandater ved naeste valg. I dag er det jo en vaelger-joke, når man taler om Samuelsens blå øjne og stålsatte blik. ’Nå, så bliver det altså ikke til noget’, lyder reaktionen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark