Ekstra Bladet

GEBYRERNE EKSPLODERE­R

Bankbranch­en tjener milliarder år efter år, men alligevel er gebyrerne over de seneste 12 måneder steget med ti procent

- JESPER RISE BØRJESEN THOMAS RIBER-SELLEBERG rise@eb.dk; trs@eb.dk

BANKERNE HAR ALDRIG TJENT MERE: Gebyr-gribbene slår til igen.

På bare et enkelt år er danskernes betaling af gebyrer til banker og realkredit­institutte­r steget med hele ti procent.

I samme periode – fra december 2016 til december 2017 – er de generelle priser på fødevarer til sammenlign­ing kun steget en enkelt procent.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

At bankerne og realkredit­institutte­rne skovler penge ind for tiden, vidner deres regnskaber i den grad om.

På bare fem år er branchens overskud efter skat ikke mindre en femdoblet fra 10,9 milliarder kroner i 2012 til 49,3 milliarder kroner i 2016.

Naesten halvdelen af branchens indtjening i 2016 stod Danske Bank for med et overskud efter skat på 19,6 milliarder kroner.

Renterne er lave

Bankernes forklaring på de stigende gebyrer er, at de ikke tjener nok på renter, der de seneste år har vaeret historisk lave.

Og det er måske rigtig nok, lyder det fra Forbrugerr­ådet Taenk, der dog mener, at de stigende gebyrer viser, at der er noget galt med konkurrenc­en på bankmarked­et.

– Hvis vi havde et velfungere­nde bankmarked, ville det ikke vaere muligt for bankerne bare at skrue på gebyrerne, sådan at når én pris falder, så skruer vi op for en anden, siger vicedirekt­ør Vagn Jelsøe.

Han siger videre: – Så ville kunderne jo løbe ud af banken og finde en anden, der ikke skruede op for prisen. Det her er et udtryk for, at konkurrenc­en mellem bankerne ikke fungerer så godt, som den skulle.

Han opfordrer danskerne til at vaere mere aktive, undersøge priser hos forskellig­e banker og forhandle med deres bank.

– Priser i banker er altid til forhandlin­g, og kloge mennesker siger, at hvis man ikke forhandler med sin bank, så bliver man snydt. Og det er der så rigtig mange danskere, der bliver, siger Vagn Jelsøe.

Priser i banker er altid til forhandlin­g, og kloge mennesker siger, at hvis man ikke forhandler med sin bank, så bliver man snydt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark