Ekstra Bladet

Nye ofre hver dag

-

hovedet, inden han og chefen Hogr langsomt bevaegede sig ind for at ’cleare’ nabolaget al-Akrad nord for Raqqas centrum.

Gruppen har allerede afmonteret ni miner de foregående dage, og som det første lokalisere­r de nu et våbendepot: Store bunker af klargjorte spraenghov­eder til mortergran­ater står stablet i en bygning. Spraengkra­ften vil kunne udslette mindst tre boligblokk­e

Overalt i Raqqa advares civile mod IS’ ondskabsfu­lde visitkort. Men desperate over i forvejen at have mistet alt og vaere fordrevet fra deres hjem vender mange hjem for at tilse deres huse og bjaerge det, der bjaerges kan. Med livet som indsats. Alene i dette kvarter vurderes der at vaere anbragt flere end 1000 lure-miner. Ifølge RMCO slet ikke en tilfaeldig­hed.

– Vi har set det gang på gang. IS ønsker at skabe konflikt mellem befolkning­sgrupperne i byen. Mellem kurdere og arabere. Derfor dobbeltmin­erer de arabernes huse, så de tror, at det er kurderne, der står bag, og omvendt. For at skabe splid mellem os, forklarer Hogr Maimo, der nu er vendt retur med Egid Eli fra den lille gyde. De har fundet flere miner.

Ny eksplosion

En mine blev fundet skjult under et klaede i en forgård. En IS-klassiker. Den udløses, når en mor, en far eller et barn vender hjem og løfter taeppet. Den anden ligger under et metalstykk­e og en sten Laeger Uden Graenser (MSF) er som en af de få organisati­oner til stede i Raqqa med en beskeden klinik og konfronter­es dagligt med nye raedsler efter krigen.

Over en periode på blot ti dage, kun en måned efter det intense fire måneders slag om byen sluttede, blev 49 ofre bragt til behandling på MSF-klinikken. Men her kan man kun stabiliser­e patientern­e. Alvorlige tilfaelde, der kraever operation, skal transporte­res til hospitalet i Tal Abyad over 100 km vaek. Her behandlede man i samme periode yderligere 85 mineofre.

Skraemmend­e statistik

Det er denne lokale MSF-klinik, 16-årige Talal og 17-årige Yasar, to faetre og de to ofre fra formiddage­ns eksplosion i al-Akrad, bliver kørt til. Da vi senere på dagen vil høre til deres tilstand, på selve vejen. Men netop som holdet gør klar til at afmontere bomberne, hører vi en ny eksplosion. Denne gang meget taettere på. Få minutter senere kommer folk løbende imod os.

– En mand har trådt på en mine. De kan ikke få ham ud. De beder om hjaelp, bliver der råbt, mens holdet straks saetter i løb.

Iler til hjaelp

Blot 50 meter laengere nede af vejen stiger Raqqas seneste uhyggelige røgsøjle mod himlen. Uden tanke for eget liv og sikkerhed styrter fem mand mod bygningen og de aflåste metalskodd­er. Egid, Hogr, Abdel og andre fra mine-enheden banker løs med en sten for at smadre låsen på skodderne.

– Han er i live, han er i live, er der pludselig en, der råber, da der høres menneskely­de fra den taette røg, og holdet møder vi dele af familien. Talal er allerede sendt videre til hospitalet, mens laeger stadig forsøger at stabiliser­e den hårdt sårede Yasar.

Han og Talal er nu blevet en del af Raqqas nye skraemmend­e tiltvinger sig adgang bygningen.

Men sekundet efter de forsvinder ind i mørket, følger et nyt dunder. Endnu en eksplosion, og ny panik opstår. For ingen ved, hvor mange – eller få – der kommer ud igen.

Kaosset og situatione­ns alvor når et yderligere højdepunkt, da en blandt de tililende på pladsen er ved at traede i en eksplodere­t mortergran­at og kun bliver stoppet af de faelles advarselsr­åb.

Endelig kommer holdet ud fra bygningen. Med hjaelp fra andre civile maend og naboer slaeber de en 16-årig livløs og blodtilsøl­et dreng ud i et taeppe og efterlader ham livløs på ladet af en lille lastbil. Så løber de ind igen. Også en 17-årig kammerat er staerkt såret inde i bygningen, som redningsho­ldet vurderer er fyldt med klargjorte bombebiler. til statistik, der blot dagen før – på en beskeden klinik i bydelen al-Meshlab – helt konkret lød på to draebte og fire sårede. Hvilken en af kategorier­ne de to teenagere tilhører, lykkedes aldrig at få svar på.

Drengen ligger bare blodig og livløs på maven med ansigtet nedad uden livstegn, da bilen drøner af sted.

For børnenes skyld

I al-Akrad-kvarteret vender Hogr, Egid og de andre fra RMCO-mineenhede­n efterhånde­n tilbage til udgangspun­ktet. Jobbet skal gøres faerdigt, og dagens fund af miner skal uskadeligg­øres.

– Det er med livet som indsats, og I ser jeres kammerater dø. Hvorfor gør I det?

– Fordi vi ser børnene på hospitaler­ne, kommer det prompte fra Abdel Hamid.

– Vi ser dem, når de er blevet ofre for IS’ miner. Det er derfor, vi gør det. Vi bliver nødt til det.

Praecis 14 dage senere mistede han og kollegerne fra RMCO altså endnu en kammerat, da Egid Eli juledag blev draebt i tjenesten af en mine. Han blev kun 25 år.

 ?? FOTO: THEA PEDERSEN ?? Ødelaeggel­serne i Raqqa er enorme efter fire måneders intense bykampe, som fordrev Islamisk Stat fra deres selvudråbt­e hovedstad.
FOTO: THEA PEDERSEN Ødelaeggel­serne i Raqqa er enorme efter fire måneders intense bykampe, som fordrev Islamisk Stat fra deres selvudråbt­e hovedstad.
 ?? FOTO: THEA PEDERSEN ?? Under dramatik bjaerges den hårdt sårede 16-årige Talal ud – pakket ind i et taeppe.
FOTO: THEA PEDERSEN Under dramatik bjaerges den hårdt sårede 16-årige Talal ud – pakket ind i et taeppe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark