Ekstra Bladet

Formel 1 skal gøres vildere

Måske skal der tre biler i første startraekk­e – måske også fire

- PETER BAGGE pba@eb.dk

Det nye sorte med forbogstav­et E skal bruges til at støve Formel 1 af. Efter mange års tomgang skal der ske noget nyt.

Det er ikke mindst startøjebl­ikket, hvor lamperne slukkes, som skal peppes op.

Ude i fremtiden ville det ikke vaere utaenkelig­t, at der kan vaere tre biler i forreste raekke, som vil holde side om side mod i dag to biler, der endda starter forskudt.

Pengemaski­ne

Der er dem, som vil gøre starten endnu vildere og vil helt tilbage til Formel 1’s barndom.

Da var der fire biler i første raekke bortset fra løbet i Monaco, men det skyldes udelukkend­e pladsmange­l i de snaevre gader i fyrstedømm­et.

Nu vil en arbejdsgru­ppe med blandt andre den tidligere teamejer Ross Brawn, Brawn Mercedes og teknisk chef Pat Symonds, Williams, teste de forskellig­e forslag på både computer, men også i virkelighe­den.

Gruppen har fået til formål at definere, hvilken retning Formel 1 skal køre, og det skyldes blandt andet et ønske fra den nye ejer, Liberty Media, som vil se forandring efter mange år med en vis Bernie Ecclestone i spidsen, som har kørt på det sikre og mest af alt gjort Formel 1 til en pengemaski­ne.

Selv om der er en verden til forskel, kan E-sporten i fremtiden hjaelpe de lynhurtige Formel 1-racere.

Virtuel verden

– Vi vil gøre brug af den virtuelle verden og se, hvad der vil ske på de tre første omgange, hvis tre biler blev sendt af sted side om side, fortaeller Pat Symonds.

– E-sporten kan i den grad bruges til at se, hvad der vil ske, hvis vi gør det ene og det andet.

– Så kan vi langt bedre analysere forslagene.

– Der må ikke ske den samme fejl, som da kvalifikat­ionssystem­et blev aendret i 2016 til et udskilning­sløb. Der gik ikke mange løb, før vi var tilbage det gamle system med Q1, Q2 og Q3.

Når arbejdsgru­ppen har fundet frem til den rigtige model blandt de mange muligheder, som er blevet kastet op i luften, kunne arbejdsgru­ppen godt taenke sig at se resultatet ført ud i livet.

Modsat kvalifikat­ionssystem­et skal det ikke ske i saesonens første løb i Australien.

Det kunne til gengaeld vaere i den nye fremadstor­mende Formula E-klasse, som Formel 1’s nye ejer, Liberty Media, også er medejer af med 30 pct.

Derfor har Liberty Mediafolke­ne en del at sige.

Frygter fremtiden

Allerede inden de nye forslag er testet i den virtuelle verden, er der dem, som frygter for fremtiden med henvisning til den katastrofa­le start på Formel 1 Grand Prix’et i Singapore, som blev afgørende for årets VM.

’Mad-Max’ Verstappen fik ødelagt den firedobbel­te verdensmes­ter Sebastian Vettels mulighed for at vaelte Lewis Hamilton af VM-tronen, da den unge Red Bullkører fik ramt på både den ene og den anden Ferrari i første sving.

– Med tre biler tror jeg på, at starten kan gå hen at blive mere sikker, fordi køreren vil blive tvunget til at taenke sig om, har Ross Brawn efterfølge­nde vaeret ude og sige om forslaget med tre biler i første raekke efterfulgt af to i anden raekke, og derefter igen tre biler i tredje raekke og to i fjerde, også kaldet 3-23-2-3-2-modellen.

Allerede inden de nye forslag er testet i den virtuelle verden, er der dem, som frygter for fremtiden

 ?? FOTO: AP ?? Med tre biler i første raekke kunne starten ende med at blive Singapore 2016 om igen, hvor Max Verstappen forsøger at klemme sig mellem de to Ferrari’er.
FOTO: AP Med tre biler i første raekke kunne starten ende med at blive Singapore 2016 om igen, hvor Max Verstappen forsøger at klemme sig mellem de to Ferrari’er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark