Ekstra Bladet

TARMEN STYRER DIN VAEGT

- Hka@eb.dk

Ny forskning viser, at din tarm kan vaere grunden til, at du enten er tyk eller tynd, og at sunde tarmbakter­ier er en forudsaetn­ing for at kunne holde den slanke linje. Professor og forsknings­leder Oluf Borbye Pedersen forklarer, at studier af både mus og mennesker tyder på, at kroppen ikke kun styres af beskeder fra hjernen, men også fra tarmen.

– Oprindelig var vi ligesom dyrene skabt til at aede, hvad der var, og danne depoter i kroppen til de magre tider. Vi rørte os. Nu sidder vi stille. Så hvis depoterne stadig får besked på at fylde sig op, får vi problemer, siger professore­n fra Novo Nordisk Fondens Metabolism­ecenter ved Københavns Universite­t. DET ER BAKTERIERN­E

i tarmen, der sammen med vores egne fordøjelse­s-enzymer i tarmen gør energien af det, vi spiser, tilgaengel­igt for os. Tarmbakter­ierne nedbryder fibre i grøntsager og fuldkorn og omdanner dem til cirka ti procent af den energi, vi braender af. Hvis nu bakteriern­e er overeffekt­ive, kommer der alt for meget energi ud til kroppens celler, og så kan to, som spiser det samme, falde forskellig­t ud: Den ene tyk – den anden tynd. Derfor kan udsagnet ’jamen, jeg spiser jo naesten ingenting’ godt vaere sandt.

Borbye naevner et studie med tvillingep­ar, som trods samme arvemasse havde vidt forskellig vaegt. Den ene var overvaegti­g. Den anden slank. Forskellig­heden kunne ikke forklares genetisk, da de var enaeggede. Forklaring­en måtte ligge et andet sted.

Man tog så afføring fra den fede tvilling og satte i bakteriefr­i mus, som relativt hurtigt blev fede. Forsøget gentog man på andre mus med afføring fra den slanke tvilling, og her forblev musene slanke.

FORSØGENE FORTSATTE

hos flere andre tvillingep­ar med store forskel i vaegt med samme resultat. Ifølge Borbye peger den slags forsøg på, at ud over programmer­ingsfejl i arvemassen så spiller en aendret tarmbakter­ie-profil staerkt ind i udvikling af fedme.

– Det er ingen kunst at tabe sig. Det kan de fleste. Det virkeligt svaere består i at fastholde vaegttabet. Der opstår nemt en yoyo-effekt. Altså et vaegtab efterfulgt af en vaegtøgnin­g. Og når man tager på igen, tager man mere på, end man tabte, forklarer Borbye.

– Det skyldes blandt andet, at tarmbakter­ierne er gode til at huske, hvordan man laver mest mulig energi ud af den mad, de får tilbudt. Derfor gaelder det om at finde ud af, hvordan man modvirker yoyo-effekten – og den ’modgift’ hedder muligvis grøn mad. Det viser forsøg med mus. Om noget lignende gør sig gaeldende hos mennesker, ved vi endnu ikke. Men skal vi så stoppe med at spise kød og animalsk fedt og holde os til det grønne køkken? Det spørgsmål kan ikke besvares endnu. Men meget tyder på, at grønt, fisk og fugl er sundere for tarmbakter­ierne og dermed for kroppen end kød fra de firbenede dyr.

Sunde tarmbakter­ier er en forudsaetn­ing for at kunne holde den slanke linje

Med tiden vil vi sandsynlig­vis kunne skraedders­y en personlig sund mad

BORBYE UNDERSTREG­ER,

at sammensaet­ningen af tarmbakter­ier hos den enkelte er helt unik, og at der stadig er lang vej, før man helt forstår det potentiale, der er i de gode tarmbakter­ier.

– Med tiden vil vi sandsynlig­vis kunne skraedders­y en personlig sund mad. Men der er lang vej. Hele tiden dukker nye fakta op, og lige nu ved vi blandt andet, at sødemidlet sakkarin og konsistens­midler i mayonnaise og ditto salater aendrer tarmbakter­ierne, så der er risiko for en slags betaendels­e i kroppen samt for at tage på. Vi ved også, at slik og kager giver en mindre rig bakteriesa­mmensaetni­ng – så spar på det, fastslår han.

 ??  ?? I 30 år har professor Oluf Borbye Pedersen sikret balancen i sine tarmbakter­ier ved et morgenmålt­id, som har store maengder grøntsagsf­ibre og et vaeld af sunde fedtstoffe­r, flavonoide­r, alle kendte vitaminer og andre plantedele, som er braendstof­fet...
I 30 år har professor Oluf Borbye Pedersen sikret balancen i sine tarmbakter­ier ved et morgenmålt­id, som har store maengder grøntsagsf­ibre og et vaeld af sunde fedtstoffe­r, flavonoide­r, alle kendte vitaminer og andre plantedele, som er braendstof­fet...
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark