Ekstra Bladet

DET SENDER ET MAERKELIGT SIGNAL

Enhedslist­en og SF vil afskaffe et skattefrit tillaeg på 62.000 kroner om året, som gives til alle Christians­borg-politikere

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN kbl@eb.dk

Et skattefrit tillaeg til politikere er håbløst foraeldet.

Det mener Enhedslist­en og SF, som derfor foreslår helt at skrotte tillaegget på 62.000 kroner om året for arbejdet i Folketinge­t.

– Det sender et meget maerkeligt signal til befolkning­en. Der er ingen andre arbejdspla­dser, hvor man får sådan et skattefrit tillaeg. Det er et oldgammelt tillaeg, som vi ikke mener hører til laengere, siger gruppeform­and Jacob Mark (SF).

Politikern­e i Folketinge­t får hver måned 5173 kroner til at daekke udgifter til for eksempel udstyr, rejser og repraesent­ation, og beløbet bliver lagt oven i lønnen på 650.049 kroner om året.

Der er dog ingen kontrol med, hvad det skattefrie tillaeg reelt bruges til, og derfor vil SF og Enhedslist­en aendre på rammerne.

Alle stemte imod

Politikern­e skal i stedet have deres udgifter refunderet efterfølge­nde i stedet for at få

Der er ingen andre arbejdspla­dser, hvor man får sådan et skattefrit tillaeg

et skattefrit beløb på lyder forslaget.

– Vi er tilhaenger­e af at aendre omkostning­stillaegge­t til en model, der er mere gennemsigt­ig, siger Enhedslist­ens finansordf­ører Pelle Dragsted.

De to partier på venstreflø­jen forhånd, fremsatte selvsamme forslag i 2016. Dengang fik forslaget kun opbakning fra Alternativ­et. Alle Folketinge­ts øvrige partier stemte imod, men SF’s Jacob Mark har fornyet håb.

– Der har kørt så mange sager med efterveder­lag og politikere­s lønninger, så jeg tror, at der er flere politikere, der har interesse i, at der kommer gennemsigt­ighed i vores løn.

Alternativ­et bakker op

I Alternativ­et ser man positivt på SF's forslag, men partiet vil hellere, at man helt aendrer politikere­s lønmodel.

– Vi vil gerne have, at folketings­medlemmern­es løn bliver omlagt til at vaere en bruttoløn. Og at vores pension ligeledes bliver en arbejdsmar­kedspensio­n, så der er fuldstaend­ig gennemsigt­ighed, siger Alternativ­ets finansordf­ører, Josephine Fock.

Pensionsin­dbetalinge­rne for politikere i Folketinge­t svinger mellem et årligt beløb på 20.277 kroner og op til 355.634 kroner.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ?? Lidt for godt Politikern­e i Folketinge­t får hver måned 5173 skattefrie kroner til at daekke deres udgifter – ud over lønnen på 650.049 kroner.
FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX Lidt for godt Politikern­e i Folketinge­t får hver måned 5173 skattefrie kroner til at daekke deres udgifter – ud over lønnen på 650.049 kroner.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark