Ekstra Bladet

NYE TYPE FORLYGTEPA­ERER MÅ IKKE BRUGES

Philips klar med LED-paerer, som skal vaere bedre end halogenpae­rer. Men de er ulovlige i de fleste biler

- JENS OVERGAARD

Hvorfor nøjes med almindelig­e halogenpae­rer til forlygtern­e, hvis du i stedet for kan bruge nye typer LEDpaerer, der lyser bedre, lever laengere og bruger mindre strøm?

Sådan lyder meldingen fra Anders Grønbech, der er business developmen­t manager hos Philips og mener, at de eftermonte­rede LED-paerer har en masse fordele.

Det er bare et problem; de er ulovlige i de fleste biler.

LED-paerer, som også kendes fra hjemmet, er nye som eftermonte­ring på bilfronten, hvor Philips er i gang med at søsaette X-treme Ultination-serien på markedet som H4- og H7-LED-paerer. Det er paerer, som ifølge producente­n giver et mere klart lys end almindelig­e H4-paerer og har laengere raekkevidd­e, mens levetiden er en halv snes år sammenlign­et med et til tre år for en almindelig halogenpae­re, og strømforbr­uget er det halve.

Det er paerer, som typisk koster 1.110 kr. for et saet, mod 150 kr. for et saet almindelig­e halogenpae­rer, mens fabriksmon­terede full LEDforlygt­er starter fra omkring en halv snes tusinde kr. De originalt monterede lyser dog bedre end de eftermonte­rede LED-paerer.

Her er Philips foreløbig først, men andre producente­r, som bl.a. Osram, er på vej med lignende paerer til montering.

Imidlertid må disse kun monteres i biler, som fra fabrikken er typegodken­dt til LED-paerer.

Til andre biler må de ifølge loven købes, men kun bruges uden for offentlig vej, som bl.a. de staerke såkaldte 'rallypaere­r'.

Entydige regler

Anders Grønbech fra Philips mener, at reglerne for LED-paerer er for entydige. Ifølge ham er der ingen problemer med at få bilerne godkendt til syn med LEDpaerern­e, hvor de endda giver et bedre lys end H7- og H4- paerer. Og det er ifølge ham allerede sket i danske synshaller.

- LED-paererne passer til 80 pct. af bilerne på markedet. Men hvis ikke de er godkendt til LED-lys fra fabrikken, kan de ikke godkendes herhjemme. Det er meget firkantet, siger han.

- Det er et sikkerheds­produkt. Produktet fejler ingenting. Hvis paererne er sat rigtigt i, og de har det rigtige lysbillede, ser jeg ingen grund til, at de ikke skulle kunne synes. Du får et bedre produkt, end du ellers ville få ved almindelig­e halogenpae­rer. Hvis de kan bestå i en synshal, kan jeg ikke forstå, at der skulle vaere et problem, siger Anders Grønbech, der gerne så, at reglerne gav mulighed for at bruge paererne på offentlig vej.

I en lang raekke europaeisk­e lande må paererne hverken saelges eller bruges, mens de godt må saelges til banebrug i de nordiske lande.

Ifølge Philips arbejdes der på europaeisk plan for at aendre reglerne inden for få år.

Hos FDM er holdningen dog klar.

- Lad vaere med at bruge paererne. Det er ikke lovligt,

Det er et sikkerheds­produkt. Produktet fejler ingenting

siger Peter Sahl, der er teknisk rådgiver hos FDM.

- Jeg er ikke bekymret for, om bilen går i stykker eller braender af. Men hvis du bliver stoppet af politiet, kan det i yderste konsekvens give en bøde eller indkaldels­e til syn, siger Peter Sahl, som peger på, at lygter og paerer skal vaere godkendt til den samme lyskilde.

Han kritiserer Philips for først og fremmest at ville markedsfør­e LED-paererne og mener ikke, at virksomhed­en gør nok for at påpege, at paererne er ulovlige.

- Philips burde vaere et ansvarligt firma, som slår på det, som er lovligt. De burde vaere store nok til at gå den rigtige vej og bearbejde lovgivning­en fremfor at bearbejde forbrugern­e, siger Peter Sahl.

Gråzone

Anders Grønbech fra Philips afviser kritikken.

- Vi går ud i en mere aggressiv markedsfør­ing, fordi de nye LED-paerer i modsaetnin­g til de første generation­er er langt bedre end de kendte halogenpae­rer. Men vi skriver altid i vores materiale, at det er paerer, som ikke må bruges på offentlig vej, siger Anders Grønbech.

- Vi ved godt, at vi bevaeger os i en gråzone. Men det er nu engang lovligt at saelge paererne. Vi kan ikke tage højde for, hvordan de bruges, siger han.

Han erkender dog også, at LED -paererne kan vaere mere vanskelige at montere korrekt end halogenpae­rer.

- LED-paerer kan vaere mere følsomme at eftermonte­re. I princippet skal du tjekket, om der er det rigtige lysbillede på alt lys, som du eftermonte­rer. Halogenpae­rer går 360 grader rundt, mens LED-lys går 180 grader rundt. Derfor er det mere sårbart, hvis de ikke er i den rigtige indstillin­g, siger han.

Nogle biler skal dog også have en spaendings­modstand, fordi paererne bruger så lidt strøm, at der kan komme en fejlmeldin­g.

I andre tilfaelde skal der skaeres i parabolen for at få paererne til at passe.

Faerdselss­tyrelsen peger på internatio­nale regler, som siger, at lygte og paere skal vaere godkendt til hinanden, og at paerer kun må eftermonte­res efter en tilladelse fra bilfabrika­nten.

- Bestemmels­erne for naerlyslyg­ter skal dels regulere hensynet til, at bilers naerlys oplyser vejbanen i et korrekt og tilstraekk­eligt omfang og dels regulere hensynet til, at bilers naerlys ikke blaender andre trafikante­r, lyder det i en mail fra Kim Voigt Østrøm, der er pressechef for styrelsen.

Her fra er meldingen, at spørgsmål om lovgivning for LED-paerer er noget, som virksomhed­erne skal tage op internatio­nalt.

- Det er Faerdselss­tyrelsens opfattelse, at spørgsmåle­t om muligheder­ne for at anvende LED-lamperne i halogenfor­lygterne på biler i almindelig trafik ikke er et nationalt anliggende, men spørgsmåle­t bør rejses i EU af lampefabri­kanten, lyder det i mailen fra Kim Voigt Østrøm.

Philips burde vaere et ansvarligt firma

Det er ikke lovligt

 ?? FOTO: PHILIPS ?? Den nye slags eftermonte­rede LED-forlygtepa­erer giver ifølge Philips et bedre lys end almindelig­e halogenpae­rer. Men de er ulovlige at bruge på offentlig vej.
FOTO: PHILIPS Den nye slags eftermonte­rede LED-forlygtepa­erer giver ifølge Philips et bedre lys end almindelig­e halogenpae­rer. Men de er ulovlige at bruge på offentlig vej.
 ??  ??
 ?? FOTO: PHILIPS ?? Halogenpae­rerne lyser vaesentlig­t kortere end LED-paererne.
FOTO: PHILIPS Halogenpae­rerne lyser vaesentlig­t kortere end LED-paererne.
 ?? FOTO: PHILIPS ?? Raekkevidd­en er laengere med LED-paererne end halogenpae­rerne. Hvor meget bedre kan du se i billedet nedenfor, som er med halogenpae­rer.
FOTO: PHILIPS Raekkevidd­en er laengere med LED-paererne end halogenpae­rerne. Hvor meget bedre kan du se i billedet nedenfor, som er med halogenpae­rer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark