Ekstra Bladet

Så taette er de: Løkke var til kvotekonge­ns firmafest

Statsminis­teren deltog sidste år til storfisker­s firmafest, selv om han

- Kbl@eb.dk

Det var ikke kun medarbejde­re og deres pårørende, som dukkede op til storfisker John-Anker Hametner Larsens firmafest sidste år.

Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) og konen Sólrun Rasmussen var også med til ’Tour de Hametner’ – som firmafeste­n hed – på Train i Aarhus 3. marts 2017.

Det viser en video af en dansende Lars Løkke klokken 23.13, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Et øjenvidne, der ønsker at vaere anonym, forklarer, at statsminis­terparret også var med til middagen, hvor de sad ved hovedborde­t taet på John-Anker Hametner Larsen kendt som ’Kongen af Thyborøn’.

I en tale takkede kvotekonge­n statsminis­terparret for at komme til firmafeste­n, oplyser øjenvidnet.

Løkke tier om firmafest

Statsminis­teren sagde dog ikke tak for festen, da han under ministeran­svar i november sidste år blev forelagt, at han ’personligt kendte kvotekonge­r’.

– Og så vaelger jeg at overhøre den her maerkelige insinuerin­g om, at jeg skulle kende kvotekonge­r. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemaerknin­g, sagde Lars Løkke på et samråd i Miljø- og Fødevareud­valget 9. november.

Selve spørgsmåle­t om relationer til storfisker­e var ’ulaekker’ og ’uvaerdigt’, ifølge Lars Løkke, selv om han lånte storfisker­ens sommerhus i Skagen i juli 2016.

Senere på samrådet forklarede statsminis­teren dog, at han kendte John-Anker Hametner Larsen ’i forbindels­e med et velgørenhe­dsarrangme­nt’ med Løkkefonde­n.

Stramninge­r i skuffen

Kvotekonge­n har fem år i traek arrangeret en nytårskur for Løkkefonde­n og derigennem samlet over 1,2 mio. kr. ind til Løkkes fond.

I samrådet naevnte Lars Løkke intet om andre relationer mellem storfisker­en og statsminis­teren.

Nu viser det sig, at Lars Løkke var med til firmafest med kvotekonge­n, og det skete endda i en periode, hvor støttepart­iet DF flere gange prøvede at få mulige stramninge­r over for storfisker­ne ud af regeringen.

Regeringen ved fiskerimin­ister Esben Lunde Larsen (V) meddelte DF og opposition­en i januar 2017, at man kun kunne lave såkaldte tro og love-erklaering­er over for kvotekonge­rne.

Storfisker­ne skulle ifølge regeringen alene erklaere, at de ikke omgik reglerne. Det var DF’s fiskeriord­fører, Ib Poulsen, staerkt utilfreds med.

Derfor skrev DF’eren en mail til Esben Lunde 10. marts – en uge efter Løkke firmafest hos kvotekonge­n – at der var ’behov for en mere kraftfuld indsats’.

Svaret fra Esben Lunde kom dagen efter. Fiskerimin­isteren kunne ikke se andre stramninge­r end tro og love-erklaering­er. Det skete, selv om Berlingske senere afslørede, at der i Lundes ministeriu­m lå et katalog med 16 stramninge­r.

Ib Poulsen beskyldte flere gange fiskerimin­ister Esben Lunde for at lyve i forløbet, der endte med, at Lars Løkke måtte flytte fiskeri-området til Karen Ellemann (V).

Lars Løkke er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendels­er, men meddelte sent i aftes, at han stiller op til et nyt samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonge­r. Men han ønsker ikke at svare på spørgsmål om gaver, da det ifølge Løkke hører ind under ’private forhold’.

Han ønsker ikke at svare på spørgsmål om gaver, da det ifølge Løkke hører ind under ’private forhold’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Storfisker John-Anker Hametner Larsen holder tale, hvor han blandt andre takker Lars Løkke for at deltage.
PRIVATFOTO Storfisker John-Anker Hametner Larsen holder tale, hvor han blandt andre takker Lars Løkke for at deltage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark