Ekstra Bladet

DOMMER Thomas Blachman: Så aerlig som muligt

Anne Linnet i programmet

- FOTO: RITZAU SCANPIX

Thomas Blachman husker ikke den specifikke haendelse den i dag – omtrent fem år og et utal af deltagere senere – men han slår fast, at hans stil som dommer hverken er et tilfaelde eller blot et underholdn­ingselemen­t.

– Som udgangspun­kt prøver jeg at vaere så aerlig som muligt. Det skylder jeg dem. De står syv timer i kø, og det er sgu da ikke for, at jeg skal sidde og småhygge mig og vaere uaerlig, siger han.

I begyndelse­n af den aktuelle saeson af ’X Factor’ blev det påpeget, at Blachman efterhånde­n er blevet ’blød’, og den udvikling anerkender han også selv.

– Der har vaeret en karakterud­vikling i min figur. Jeg har udviklet en større følsomhed i sproget. Jeg sidder ikke på samme måde som første gang.

– Var det, fordi du var traet af din tilgang som den hårde dommer?

– Hvis du ser en Spielbergf­ilm, begynder den med et jordskaelv, og så glatter det ligesom lidt ud. I den første saeson bliver der nødt til at vaere den form for opgør med underholdn­ingsfjerns­yn, svarer han.

Thomas Blachman fortaeller, at han selv havde en hård mentor, da han var ung

– Jeg gik hos en, der hed Hans Fulling, som spillede i Det Kongelige Kapel i 42 år. Han var fysisk. Han var fuldstaend­ig …

– Blev du slået?

– Ja, er du sindssyg. Han slog mig på benene med trommestik­ker for at understreg­e accenterne. Fuldstaend­ig gammeldags, og han løb rundt om vibrafonen. Der har jeg vaeret 15-16 år. Han havde verdens mest vidunderli­ge baekkensla­g, og det laerte jeg af ham.

– Han havde det vanvid og passion. Det kunne jeg ikke have fået hos en eller anden paedagog. Forstår du, hvad jeg mener? Musikken er ubarmhjert­ig. Det er noget for noget på en hel anden måde, siger Thomas Blachman.

Han slog mig på benene med trommestik­ker

Mary talte om kvinder

Lighed mellem kønnene er en grundlaegg­ede menneskere­t. Og det er afgørende for en fredelig, velstående og holdbar verden. Det var budskabet fra kronprinse­sse Mary, da hun tirsdag talte til Europaråde­ts Parlamenta­riske Forsamling i Strasbourg.

– Holdbar udvikling kan ikke opnås, hvis halvdelen af menneskehe­den naegtes sine fulde menneskere­ttigheder og muligheder, sagde Mary.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark