Ekstra Bladet

Planlagde terror i Danmark

- JAN SØGAARD js@eb.dk

To-tre måneder før terrorangr­ebet i Stockholm sidste år, hvor usbekeren Rakhmat Akilov, 39, draebte fem mennesker med sin stjålne lastbil på Drottningg­atan, planlagde han et terror-angreb i Danmark.

Han foreslog sine kontakter i Islamisk Stat at slå til i Danmark, men fik afslag.

– Jeg spurgte Islamisk Stat, og de svarede, at det var bedre at gøre det her i Sverige, sagde Rakhmat Akilov i et forhør med svensk politi, som Ekstra Bladet har laest udskriften af.

– Tiden var ikke til det, og jeg fik ingen godkendels­e til at gøre det, sagde Rakhmat Akilov.

Svaret fra IS antydede også, at der fandtes andre terroriste­r, der kunne slå til i Danmark: ’De, som er derfra’, siger han i forhøret.

Rakhmat Akilov havde tidligere svoret troskab – såkaldt Bayat – til IS, og organisati­onen tog kontakt til ham og spurgte, om han kunne udføre et terror-angreb, og IS naevnte som eksempler de tidligere angreb i Belgien, Frankrig og Danmark.

Ville angribe ’NATO-kontoret’

Det passede Rakhmat Akilov udmaerket, at IS sagde nej til et angreb i Danmark, fordi han kun havde 500 kr. tilbage og ikke råd til en billet til Danmark. Hans tanke var at angribe et monument ved ’NATO-kontoret’, men han havde ikke vaeret i Danmark for at rekognosce­re.

Under forhøret kunne Rakhmat Akilov ikke huske, hvem i IS der afslog Danmark som mål, men det var en af dem, som han havde sendt sin Bayat til.

7. april 2017 kørte Rakhmat Akilov en stjålen øl-lastbil i høj fart 500 meter ned ad gågaden taet på Sergels Torv, draebte fem fodgaenger­e, kvaestede ti og bragte endnu 120 i livsfare.

Da lastbilen kørte ind i varehuset Åhléns, antaendte han en hjemmelave­t bombe i førerhuset i forsøget på at draebe endnu flere, men bomben satte blot ild i lastbilen, inden Rakhmat Akilov flygtede til fods.

 ?? POLITIFOTO/AP ?? Her anholder politiet Rakhmat Akilov efter terror-angrebet i Stockholm. Han ville oprindelig­t angribe i Danmark, men IS sagde nej.
POLITIFOTO/AP Her anholder politiet Rakhmat Akilov efter terror-angrebet i Stockholm. Han ville oprindelig­t angribe i Danmark, men IS sagde nej.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark