Ekstra Bladet

Russisk dopingsvin­eri stopper aldrig

- Jan Jensen EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR

ikke udelukkes, at der DET SKAL stadig findes naive sportslede­re, endda også med dansk pas, som tror, at kampen mod doping kan vindes. Hvem ved, måske vores kongelige medlem af Den Internatio­nale Olympiske Komité hører til de sidste dages troende? Og dog. Selv kronprins Frederik kan vel ikke lukke øjnene for sportens kraeftbyld. Selv om han er god til at lade som om.

blev endnu en trist dag DAGEN I GÅR for internatio­nal idraet og isaer for IOC, som igen befinder sig i uvejsomt terraen på herrens mark. Andre vil måske sige, at IOC er taget med bukserne nede. Den internatio­nale sportsdoms­tol, CAS, annullered­e sanktioner­ne mod 28 russiske vinterspor­tsudøvere, som ellers af IOC var udelukket på livstid på grund af doping ved Vinterlege­ne i Sochi i 2014.

ikke beviserne mod de CAS FANDT

28 staerke nok. Sagerne mod 11 andre russere blev dog opretholdt. De er stadig udelukket for livstid. CAS har behandlet sagerne individuel­t og har således ikke taget hensyn til de mange rapporter fra både IOC og WADA, Det Internatio­nale Dopingagen­tur, om systematis­k, statsstyre­t doping i russisk idraet.

store billede har kendelsern­e

I DET fra CAS egentlig ikke den store betydning. Men fordi IOC i flere omgange desvaerre har undladt at gribe håndfast ind over for russerne, får sagerne fra CAS alligevel lov til at spille en rolle. IOC skulle selvfølgel­ig have udelukket Rusland fra OL i Rio i 2016. Praecis på samme måde som ingen russiske atleter burde have haft lov til at stille op ved de kommende vinterlege i Pyeongchan­g i Sydkorea.

ledere, herunder praesident DE RUSSISKE Putin, har aldrig erkendt eller indrømmet, at mere end 1000 russiske idraetsudø­vere har vaeret underlagt et systematis­k og statsstyre­t dopingprog­ram. Og hvorfor skulle de også det? Svineriet får ingen konsekvens.

IOC forhindrer ikke 168 russere i at stille op i naeste uge i Pyeongchan­g. Der er stort set lige så mange russere, som deltog ved legene i Sochi for fire år siden. Denne gang må de ganske vist ikke stille op under det russiske flag, men alle ved jo, hvem de er.

Og vi kan ikke vaere sikre på, at de ikke er dopede.

Svineriet får ingen konsekvens. IOC forhindrer ikke 168 russere i at stille op i naeste uge i Pyeongchan­g

ugers afsløringe­r i tysk DE SENESTE tv har vist, hvor let det stadig er at snyde med dopingprøv­erne.

De forseglede flasker kan åbnes og lukkes igen, uden at nogen opdager det, og som altid lader det til, at snyderne er langt foran kontrollen. Det har den russiske whistleblo­wer og tidligere leder af antidoping­kontrollen i Moskva, Grigory Rodchenkov, også fortalt CAS i den aktuelle sag om de russiske vinterspor­tsfolk fra Sochi.

har vaeret en del af RODCHENKOV det russiske dopingprog­ram siden 1985, og ifølge ham har det i hvert fald de seneste ti år vaeret styret af det russiske sportsmini­sterium. Det er også, hvad de mange uafhaengig­e rapporter og undersøgel­ser har påvist. Alligevel valgte CAS at behandle sagerne individuel­t, og den russiske regering reagerede da også lynhurtigt efter annullerin­gen af livstids-udelukkels­erne for de 28 atleter. blev kørt PROPAGANDA-KANONERNE i stilling. Således sagde den russiske sportsmini­ster, Pavel Kolobkov, straks efter CAS-afgørelsen, at de russiske atleter aldrig har vaeret involveret i nogen former for dopingsvin­del. Det siger han, selv om bunkevis af russiske atleter er blevet taget for doping inden for de seneste år. Han mener i øvrigt også, at de 28 skal have lov til at stille op i Pyeongchan­g.

dog naeppe til at ske. I DET KOMMER kendelsen fra CAS hedder det, at selv om de 28 har fået annulleret deres straffe, er det ikke ensbetyden­de med, at de er erklaeret uskyldige. Og ifølge IOC bliver de derfor ikke inviteret til legene i Sydkorea.

tager Grigory Rodchenkov­s I USA advokat, Jim Walden, sig til hovedet. Han mener, at kendelsen fra CAS er med til at opmuntre svindlere. Samtidig gør han opmaerksom på, at materiale fra en hemmelig database fra et laboratori­um i Moskva har afsløret, at tusindvis af positive dopingprøv­er er blevet skjult.

aldrig op. I hvert fald DET HOLDER ikke så laenge at IOC og andre internatio­nale sportsforb­und som FIFA ikke for alvor gør op med det systematis­ke russiske dopingprog­ram. Det gøres ikke ved at udelukke enkelte idraetsudø­vere. Ingen russerne skulle have haft lov til at stille op i Rio. På samme måde er det en historisk fejltagels­e, at de får lov til at deltage i Pyeongchan­g. Men det vil kronprins Frederik eller nogle af hans kolleger i IOC naeppe skrive under på.

 ?? FOTO: AP ?? Cool CAS
CAS valgte at anullere sanktioner­ne mod 28 russiske vinterspor­tsudøvere, som af IOC var udelukket på livstid. Generalsek­retaeren for CAS, Matthieu Reeb, forsøger at begrunde omgørelsen.
FOTO: AP Cool CAS CAS valgte at anullere sanktioner­ne mod 28 russiske vinterspor­tsudøvere, som af IOC var udelukket på livstid. Generalsek­retaeren for CAS, Matthieu Reeb, forsøger at begrunde omgørelsen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark