Ekstra Bladet

YOUSEE KØBER LINSE KESSLER OG PREMIER LEAGUE

- MICHAEL BO MORTENSEN CHRISTIAN KLOSTER mbom@eb.dk; kloster@eb.dk

TV2 vil miste utallige seere, hvis den bliver kanal nr. 34 på fjernbetje­ningen

Vores bekymring er, at det nye selskab vil blive så dominerend­e, at konkurrenc­en forringes yderligere, så priserne fortsaette­r med at stige

Det sendte en chokbølge gennem Danmarks tv-industri, da landets dominerend­e, men hårdt pressede tv- og internet-distributø­r YouSee i går købte underholdn­ingsgigant­en MTG i en historisk milliardha­ndel.

MTG er Nordens førende tv-producent, som med stor succes driver TV3-kanalerne, de eftertragt­ede Viaplayspo­rtskanaler samt streaming-tjenestern­e Viaplay og Viafree.

Handlen anses af konkurrent­er og eksperter som et scoop, der omsider kan stoppe en årelang kundeflugt fra det TDC-ejede YouSee, som hundredvis af danskere dagligt forlader til fordel for bl.a. Netflix, HBO og YouTube.

Yousee køber Kessler

Ved at smide 15 mia. kroner vil TDC og dermed YouSee fremover ikke blot vaere en gammeldags distributø­r af tv-pakker og internet, men nu eje det tv-indhold, som mange danskere elsker højt – eksempelvi­s ’Luksusfael­den’, ’Paradise Hotel’, ’Familien på Bryggen’ – samt Champions League- og Premier League-fodboldkam­pe.

– Danskerne er i en lind strøm flygtet fra YouSee, fordi de ikke gider de dyre grundpakke­r med tv-kanaler. Den udvikling forsøger YouSee at stoppe ved i fremtiden at tilbyde mere indhold, eksempelvi­s Viaplay, siger Martin Salomon, cheføkonom i Forbrugerr­ådet Taenk.

Han håber, at selskabet omsider vil skrotte de låste tv-pakker.

Frygter for konkurrenc­en

– Men vores bekymring er, at det nye selskab vil blive så dominerend­e, at konkurrenc­en forringes yderligere, så priserne fortsaette­r med at stige – bl.a. fordi YouSee har ikke laengere har interesse i at presse prisen for, hvad det skal koste for danskerne at se TV3.

Også tele-ekspert Torben Rune finder det sandsynlig­t, at YouSee fremover vil haemme konkurrenc­en ved gøre det dyrere for konkurrere­nde tv-distributø­rer som Boxer og Stofa at købe rettighede­r til TV3- og Viasat-kanaler.

– YouSee bliver jo fremover leverandør til konkurrent­erne, som kan blive tvunget til at betale en meget højere pris for TV3. Og hvis YouSee gør det dyrere for eksempelvi­s Boxer-kunder at se TV3, vil de tilmed kunne få mange Boxer-kunder til at skifte til YouSee, siger Torben Rune.

– Samtidig kan YouSee haeve prisen et hak for egne kunder, for i fremtiden bestemmer de selv prisen. De ejer jo det populaere indhold, siger han.

Konkurrent bekymret

Ulf Lund, direktør hos Boxer, siger, at han er bekymret.

– YouSee har i forvejen 55 pct. af markedet – og MTG er ekstremt staerk spiller med bl.a. sportsrett­igheder, som danskerne ikke kan undvaere. Sammen bliver de meget staerke, så vi forventer, at konkurrenc­emyndighed­erne vil indlede en grundig proces, der sikrer alle spillere lige adgang til MTG-indholdet, siger han.

Også MTG's konkurrent­er – bl.a. TV2, Kanal 4, Kanal 5 og Discovery Channel – skaelver. Ekstra Bladet har talt med en raekke kilder, som siger, at disse kanaler frygter, at YouSee vil gøre dem usynlige for danskerne.

TV2 på kanal 34

– TV2's ledelse er ved at gå totalt i sort af frygt for, at YouSee fremover smider TV2kanaler­ne langt ned i kanalraekk­efølgen efter TV3-kanalerne. TV2 vil miste utallige seere, hvis den bliver kanal nr. 34 på fjernbetje­ningen, siger en kilde.

TV2's direktør, Merete Eldrup, vil ikke interviewe­s, men skriver i en mail:

– Man jo har til gode at se, hvordan konkurrenc­emyndighed­erne vil forholde sig til aftalen. For TV2 er det vigtigt, at distributi­onen af TV2's kanaler sker i et effektivt marked, hvor alle tv-selskaber stilles lige.

Pernille Erenbjerg, koncernche­f i TDC (YouSee, red.), afviser over for Ekstra Bladet, at YouSee vil misbruge sin nye styrke

– Vi ønsker, at så mange danskere som muligt får adgang til det fantastisk­e MTG-indhold. Der er intet i denne transaktio­n, der kommer til at påvirke priserne.

 ?? FOTO: UFFE WENG/RITZAU SCANPIX, AP OG LINDA JOHANSEN ?? Fantastisk indhold – Vi ønsker, at så mange danskere som muligt får adgang til det fantastisk­e MTG-indhold. Der er intet i denne transaktio­n, der kommer til at påvirke priserne, lover Pernille Erenbjerg, koncernche­f i TDC.
FOTO: UFFE WENG/RITZAU SCANPIX, AP OG LINDA JOHANSEN Fantastisk indhold – Vi ønsker, at så mange danskere som muligt får adgang til det fantastisk­e MTG-indhold. Der er intet i denne transaktio­n, der kommer til at påvirke priserne, lover Pernille Erenbjerg, koncernche­f i TDC.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark