Ekstra Bladet

Silicon Valley naegter at tage deres egne ’stoffer’

OFFLINE: Tech-bosser slukker deres mobil og lukker for mailen for at få fred for verden

- FOTO: ERIC RISBERG/AP

De har tjent milliarder på at gøre dig 'afhaengig': Du tjekker deres sociale netvaerker flere gange i timen, klikker på deres udspekuler­ede links og lader dig friste af digital lokkemad, der alene handler om at få dig til at blive noget laengere på nettet.

Men tech-bosserne i Silicon Vally skal ikke nyde noget af at tage deres eget 'stof'. De beskytter både sig selv, deres børn og ansatte mod de vaerktøjer og tjenester, de har vaeret med til at skabe.

På digital diaet

Chefer i Google og Apple fortaeller således til Bloomberg.com, at de har sat sig selv og deres familier på en digital diaet.

I Google bruger ansatte software, som automatisk blokerer for brug af mails på udvalgte tider af døgnet. Hos software-firmaet Asana, der ejes af Facebook-stifteren Dustin Moskovitz, opfordres de unge ansatte til at slå notifikati­onerne på deres mobiltelef­oner fra.

– Den eneste elektricit­et, vi bruger under vores møder, er til en lampe, forklarer en anden tech-chef Slava Rubin fra crowdfundi­ng-siden Indiegogo.

Skadelig for brugerne

Ifølge en af de store investorer i Facebook er nogle af de digitale tjenester i dag direkte skadelige for brugerne. Han og andre investorer forlanger derfor en markant forandring i måden, at tjenestern­e fungerer på.

– Branchen er nået til et punkt, hvor der skal bruges nogle flere kraefter på at bekaempe de negative konsekvens­er af produktern­e, siger investoren Jonas Kron fra Trillium Asset Management.

Løsningen for nogle af topchefern­e i Silicon Valley er et nyt produkt kaldet Circle, der både kan blokere indhold fra nettet og saette graenser for, hvor laenge familien må vaere online.

Digitale enheder stjaeler så meget af vores børns liv

Begraenser online-tid

Og netop Circle har fået en trofast kunde i Apple-chefen Luca Maestri.

– Digitale enheder stjaeler så meget af vores børns liv, og det kan vaere svaert at saette graenser, sagde han sidste år i et interview med Iitaly.org.

Hans kone organisere­r brugen af iPads og iPhones i Apple-chefens hjem med hjaelp fra Circle.

En gruppe af tidligere topfolk fra Google og Facebook er gået skridtet videre og laver nu et samarbejde kaldet Center for Humane Technology for at bekaempe den teknologi, de har udviklet.

– Vi ved, hvordan disse firmaer arbejder. Vi ved, hvordan de taler, og hvordan deres teknologi fungerer, siger Tristan Harris, der tidligere arbejdede med etik hos Google, til New York Times.

Idéen med det nye samarbejde er at undervise studerende, foraeldre og laerere i farerne ved at bruge sociale medier alt for meget.

 ??  ?? Sundar Pichai står i spidsen for Google, der ifølge kritikere bruger verdens største computere i kampen om at erobre vores børns hjerner og opmaerksom­hed.
Sundar Pichai står i spidsen for Google, der ifølge kritikere bruger verdens største computere i kampen om at erobre vores børns hjerner og opmaerksom­hed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark