Ekstra Bladet

DRONE FLØJ FLUGT-PAKKE DIREKTE TIL CELLEN

Indsat i Nyborg Faengsel fik mobiltelef­on og savklinger leveret til sit vindue

- JAN SØGAARD js@eb.dk

En pakke med en mobiltelef­on, oplader, savklinger, søm, lim og en bit blev leveret direkte med en drone til cellevindu­et hos på fjerde etage Faengsel.

Indsmuglin­gen af ’flugtpakke­n’ er det første kendte eksempel, hvor ulovlige genstande er smuglet ind i et faengsel med en drone.

I naeste uge stilles fangen, der modtog pakken i sin celle, og den formodede dronepilot for retten i Svendborg. Begge naegter sig skyldige.

Celle ransaget

en indsat i Nyborg Indsmuglin­gen skete klokken tre natten til 23. november 2016, og faengselsb­etjentene fandt pakken, der vejede cirka et kilo, kort efter modtagelse­n. Men dronen var fløjet vaek.

Fyns Politi mener imidlertid at have fundet drone-piloten, en 29-årig, som leverede pakken til den 30-årige indsatte, der er dømt for røverier. Da faengselsb­etjente ransagede hans celle efter drone-flyvningen, fandt de endnu to mobiltelef­oner, en iPhone og en Huawei.

Livlig sms-trafik

Efterforsk­ningen viste, at de to maend op til det formodede flugtforsø­g sendte og modtog 56 sms-beskeder til og fra hinanden. Det fremgår af anklageskr­iftet i sagen.

Kim Østerbye, formand for Faengselsf­orbundet, siger, at forbundet ikke kender til andre bekraefted­e indsmuglin­ger med droner i danske faengsler.

Han forudser dog, vil ske igen.

– Det er forholdsvi­s nemt, fordi faengslern­e ikke har noget ’drone-forsvar’.

Droner kan bruges til at smugle effekter ind bag murene med, men hvis en drone – som det skete i Nyborg Faengsel – flyver op til et cellevindu­e, så bør alarmen gå. at

Fanger fodrer mågerne

det – Der er mikrobølge-alarmer, som daekker facaderne med celle-vinduer, men alarmerne går ofte, bare der flyver en måge forbi. Og fangerne kasterne mad ud ad vinduerne for at lokke måger til, så hvis en drone flyver ind, mens der er mange fugle på området, er det ikke sikkert, at den bliver opdaget, siger Kim Østerbye.

I sagen fra Nyborg var der givetvis tale om flugt-udstyr.

– Savklinger kan naturligvi­s bruges, men jeg aner ikke, hvad søm, lim og en bit skulle kunne bruges Kim Østerbye.

Han har tidligere sagt til Ekstra Bladet, at faengselsp­ersonalets største frygt er, at droner kan bruges til indsmuglin­g af våben i faengslern­e.

Den indsatte fra Nyborg Faengsel og den formodede drone-pilot er tiltalt efter straffelov­ens paragraf 124, der blandt andet handler om ulovlig kontakt med en indsat og indsmuglin­g af mobiltelef­oner. Strafferam­men er op til to års faengsel.

– Vi er spaendte på, hvordan retten nu vil vurdere straffen for en indsmuglin­g med en drone, siger Kim Østerbye. til, siger

Det er forholdsvi­s nemt, fordi faengslern­e ikke har noget ’drone-forsvar’

 ?? FOTOMONTAG­E: TIM KILDEBORG JENSEN, JAKOB JØRGENSEN ?? Pakken, der blev fløjet ind til cellen med dronen, vejede cirka et kilo.
FOTOMONTAG­E: TIM KILDEBORG JENSEN, JAKOB JØRGENSEN Pakken, der blev fløjet ind til cellen med dronen, vejede cirka et kilo.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark