Ekstra Bladet

Norsk våbenforbu­d efter Utøya

EFTER MASSAKREN: Halvautoma­tiske våben bør ikke tilhøre private, mener Stortinget

-

Stortinget støtter den norske regerings ønske om at forbyde halvautoma­tiske våben, der som udgangspun­kt er udviklet til politi og militaer.

Forslaget er resultat af et kommission­sarbejde, som blev sat i gang af den davaerende regering efter Anders Behring Breiviks massakre 22. juli 2011 på Utøya og i hovedstade­n.

– Massakren 22. juli blev udført med et halvautoma­tisk våben. Det er nødvendigt, at vi slipper af med disse våben, siger partiet Høyres retsordfør­er, Peter Frølich.

Ekstremt dødbringen­de

Den norske regering nedsatte efter Breiviks drab på 77 mennesker en uafhaengig kommission, der skulle undersøge, hvad der faktisk skete den skaebnesva­ngre sommerdag på den politiske ungdomslej­r og i Oslo.

Kommission­en skulle komme med anbefaling­er på baggrund af undersøgel­sen. Arbejdet blev ledet af advokat Alexandra Bech Gjørv, som også har lagt navn til kommission­en.

– Dette er det sidste punkt på Gjørv-kommission­ens liste, som nu gennemføre­s. At have adgang til ekstremt kraftige og dødbringen­de, halvautoma­tiske våben bør ikke vaere lovligt i Norge, siger Peter Frølich.

Flere våben til jaegerne

Han understreg­er, at der i indstillin­gen fra retsudvalg­et vil blive naevnt begraensed­e undtagelse­r for forbuddet gaeldende for sportsskyt­ter.

– Det er også vigtigt at understreg­e, at det fortsat vil vaere fuldt ud muligt at vaere jaeger i Norge. Vi har lyttet til indvending­er fra Norges jaeger– og fiskerifor­bund, konstatere­r retsordfør­eren fra Høyre.

Peter Frølich naevner, at der laegges op til, at man som jaeger kan have otte og ikke blot seks våben.

Regeringen ellers havde foreslået, at seks våben skulle vaere graensen for de norske jaegere.

Ritzau

 ?? FOTO. LISE ASERUD/AP/RITZAU SCANPIX ?? Massemorde­ren Anders Behring Breivik har gentagne gange heilet under retssagern­e i kølvandet på angrebet på Utøya, der nu fører til et skaerpet våbenforbu­d i Norge.
FOTO. LISE ASERUD/AP/RITZAU SCANPIX Massemorde­ren Anders Behring Breivik har gentagne gange heilet under retssagern­e i kølvandet på angrebet på Utøya, der nu fører til et skaerpet våbenforbu­d i Norge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark