Ekstra Bladet

VI VAR AGENTER

Vi var på en hemmelig opgave i Afrika

-

De var agenter på en opgave i junglen i Den Demokratis­ke Republik Congo, da det gik galt en skaebnesva­nger aften for ni år siden.

Sådan lyder forklaring­en fra nordmanden Joshua French, som sad faengslet i otte år for drab i DRCongo, om hans og vennen Tjostolv Molands tur til det afrikanske land.

De to nordmaend blev i 2009 pågrebet og mistaenkt for drabet på chaufføren Abedi Kasongo i 2009. Moland blev fundet død i sin faengselsc­elle i 2013.

Joshua French kom hjem til Norge for ni måneder siden, og i et interview med NRK fortaeller han sin version af de dramatiske begivenhed­er i den afrikanske jungle.

French siger, at de to nordmaend havde en aftale om at møde nogen, da deres chauffør blev skudt. De var havnet i en faelde, mener han.

De blev anholdt af det congolesis­ke militaer, og de blev faengslet.

Ikke en drengetur

– Vi var så absolut ikke på en drengetur. Vi var der på vegne af nogen. Vi skulle løse en opgave, før vi skulle rejse ud af landet igen. Det var formålet med hele turen. Opgaven, som vi skulle løse, var forbundet med lav risiko. Vi troede, at det skulle forløbe nemt, siger French.

Moland og French sad i en bil sammen med chaufføren Abedi Kasongo og de to andre maend Kasimu Aradjabu og Kepo Ailo.

De var kørt fra Kisangani og nået 109 kilometer øst for byen, da nordmaende­ne bad Kasongo om at stoppe bilen.

– Vi stoppede, fordi vi skulle møde nogen. Så blev vi beskudt af folk, som kan have vaeret regeringss­oldater, siger French.

Der blev ifølge nordmanden skudt op i luften.

– Det var nok advarselss­kud, for at vi skulle holde stille. Men vi havde også våben med, og Tjostolv løsnede skud. Det blev besvaret, og chaufføren blev ramt, siger Joshua French.

Han siger, at den congolesis­ke efterretni­ngstjenest­e formentlig har holdt øje med dem, da de kendte til den mødeaftale, som French haevder, at de to nordmaend havde.

Det ville ikke give mening, hvis de skulle have skudt deres egen chauffør, argumenter­er han.

ritzau/NTB

 ?? FOTO: AP ?? Tjostolv Moland og Joshua French under retssagen i 2009.
FOTO: AP Tjostolv Moland og Joshua French under retssagen i 2009.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark