Ekstra Bladet

Måtte ringe

- Azk@eb.dk

Kim Hamann fik midt i februar en af de vaerste beskeder, man som søn kan få. Hans 88 år gamle far var død. Efter et langt liv var det ikke helt overrasken­de, men måden, Kim fandt ud af, at faderen var gået bort, er ganske grotesk.

Onsdag 14. februar havde hjemmeplej­en fundet Preben Kaj Hamann død på sin bopael – en aeldreboli­g i det indre København. Hurtigt blev der ringet efter politi og laege-ambulance, men ingen ringede til familien. Heller ikke efter myndighede­rne på stedet havde erklaeret Preben for død – eller rettere – de havde erklaeret naboen, der fortsat lever, død.

Et eller andet sted i processen havde nogen på stedet opgivet det forkerte cprnummer, og derfor var det først, da Kim Hamanns søster dagen efter modtog et opkald fra en anden nabo til deres far, at familien fik besked.

Søster graed

– Jeg bliver kontaktet af min søster, der er i gråd. Hun fortaeller, at vores far er død, men at folkene på stedet har erklaeret en anden person død. Det var altså allerede sket aftenen før.

– Jeg smider alt og kører derud. Imens får min søster kontakt til den daglige leder af hjemmeplej­en, som bekraefter, at vores far er personen, som er død, fortaeller han til Ekstra Bladet.

Sønnen måtte derfor selv kontakte politiet for at få at vide, hvor faderen var kørt hen.

– Jeg ringede til politiet for at høre, hvordan det kunne lade sig gøre, og hvor min far var henne, for min søster og jeg skulle i hvert fald ud og give ham en sidste hilsen. Her fik jeg at vide, at man havde haft det oppe på morgenmøde­t på hospitalet, at der var noget galt. Men vi blev stadig ikke kontaktet. Politiet var så kørt ud til min far igen torsdag morgen, og der fandt de hans sygesikrin­gsbevis og opdagede fejlen.

Den afdøde Preben Kaj Hamann boede i en aeldreboli­g i det indre København, og det var her, hjemmeplej­en fandt faderen. Men man afviser dog, at det skulle vaere den pågaeldend­e medarbejde­r, der personligt har kendt til Prebens navn og identitet, som har opgivet et forkert cpr-nummer.

I et skriftligt svar til Ekstra Bladet skriver pressekons­ulent Helene Marie Hassager fra sundheds- og omsorgsfor­valtningen, at man ikke mener, der er begået fejl af den hjemmehjae­lper, som fandt Preben Kaj Hamann død i sit hjem:

’Sundheds- og omsorgsfor­valtningen oplyser, at politiet overtog sagen ved dødsfaldet ude på borgerens bopael onsdag 14. februar om aftenen. I den forbindels­e overlevere­de forvaltnin­gens medarbejde­r alle nødvendige data til politiet. Ved uventede dødsfald som dette overtager politiet altid sagen, og dermed også pligten til at underrette de pårørende.’

Kim Hamann fortaeller, at politiet over for familien har undskyldt det mangelfuld­e politiarbe­jde, men at man ikke har indrømmet, at ansvaret skulle ligge på deres skuldre.

50-årige Kim Hamann er frustreret over, at han ikke kan få svar på, hvordan en så stor fejl kunne ske. Han forklarer, at familien fortsat er dybt chokeret over hele forløbet:

Ladt i stikken

– Vores familie føler, vi er blevet ladt i stikken. Vi mangler stadig svar på, hvad der er sket.

– Hvordan kan man erklaere en forkert mand død, på trods af at hans papirer ligger frit fremme rundt om i lejlighede­n. Der er blevet videregive­t et forkert cpr-nummer enten til eller af politi og laege-ambulancef­olkene, og det er jo en utilgiveli­g fejl.

Familien håber nu på at få en uddybende forklaring fra både hjemmeplej­en og politiet, så de kan laegge sagen bag sig.

Hvordan kan man erklaere en forkert mand død, på trods af at hans papirer ligger frit fremme

 ?? FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ?? Familien til Preben Kaj Hartmann måtte ringe til politiet for at få at vide, hvor ambulancen havde kørt den 88-årige hen.
FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX Familien til Preben Kaj Hartmann måtte ringe til politiet for at få at vide, hvor ambulancen havde kørt den 88-årige hen.
 ?? PRIVATFOTO ?? Kim Hamann føler, at familien har fået frataget en vigtig del af muligheden for at sørge, fordi de har vaeret igennem dette hårde forløb og fortsat mangler svar.
PRIVATFOTO Kim Hamann føler, at familien har fået frataget en vigtig del af muligheden for at sørge, fordi de har vaeret igennem dette hårde forløb og fortsat mangler svar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark