Ekstra Bladet

De sidste forhandlin­ger brød sammen i går

-

Overenskom­stforhandl­inger mellem de offentligt ansatte og regionerne brød sammen i går.

Ifølge Bent Greve, der er professor i samfundsvi­denskab på RUC, var det til at forudse, da forhandlin­gerne mellem staten og arbejdstag­ere brød sammen 23. februar.

– Det ville vaere usaedvanli­gt, at regionerne vil indgå en overenskom­st, når der ikke er indgået en mellem staten og arbejdstag­ere. En aftale ville vaere uden lønforhand­linger, da de skal aftales på statsnivea­u, fortaeller Bent Greve.

Nu er det op til en tredje og uvildig part i form af en forligsfor­mand at få de to andre parter til at finde frem til en overenskom­st.

Forligsfor­mand Mette Christense­n vil tale med de to parter hver for sig og fremlaegge dem forligsski­tser, hvor de stridende parter måske kan komme til enighed.

Neutral part

– Nu må tiden vise, om forligsins­titutionen kan skabe en skitse for en overenskom­st, som arbejdsgiv­ere og -tagere kan blive enige om, forklarer Bent Greve.

Bliver parterne enige, vil der ikke komme en storkonfli­kt. Bliver forligsski­tsen forkastet, har forligsfor­manden mulighed for at udsaette en eventuel storkonfli­kt i to gange 14 dage.

– Nogle gange er der nogle principiel­le punkter, som gør, at det er smart at have en neutral part med ved forhandlin­gsbordet, og det lykkes faktisk ofte en forligsman­d at komme med en skitse, der bliver godkendt, fortaeller Bent Greve.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark