Ekstra Bladet

SKODDAG Frygter snyd

Vi ved reelt set ikke, hvor vi er, siger Kevin magnussen efter sin første problemfyl­dte traening

-

MONTMELÓ (Ekstra Bladet): Kønt ser det ikke ud for Haas F1-Team, som på de to første testdage hverken har kørt langt eller hurtigt.

Romain Grosjean havde en ‘skoddag’ i tirsdags, og det samme var tilfaeldet for Kevin Magnussen i går. Udlaegning­en tilhører teamchefen Günther Steiner efter langsomste tid på anden testdag og faerrest omgange af alle.

En fejlindsti­lling sendte Kevin Magnussen i gruset tidligt på dagen med dertilhøre­nde reparation­er. Og da han endelig fik et laengere stint, gik DRS-systemet løs, så bagvingen skulle skiftes. Først til allersidst, som slud satte ind over Circuit de Barcelona-Catalunya, var reparation­en klar til at blive efterprøve­t.

– Ligesom første dag; når vi havde bilen klar, begyndte det at regne eller sne. I morges gik vi ikke ud, fordi det var for koldt, forklarer teamchef Günther Steiner til Ekstra Bladet.

– Det var ikke en god dag, det her er ikke os, den skal afskrives. Vi laerte noget, men ikke meget, siger han.

Barske omgange

Derfor nåede Haas ikke så mange omgangen som mange af konkurrent­erne. Med temperatur­er omkring eller lige over frysepunkt­et er test en barsk omgang i en Formel 1-bil. Kevin Magnussen har eksempelvi­s ikke ekstra lag på; ‘man holder ikke varmen, det er paent koldt’.

Kørerne må bare rette sig ind, men det kan bilerne ikke. Så efter to dage med kulde har Haas stadig kun teoretisk viden om, hvordan raceren vil opføre sig under normale forhold.

– Vi ved det ikke endnu. Det er umuligt. Vi har ikke prøvet noget, og det er irrevant at konkludere noget med hensyn til balance, siger Kevin Magnussen til Ekstra Bladet.

– Jeg har ikke noget dårligt at sige, men jeg vil ikke sige: Den er helt vild god. Vi ved reelt set ikke, hvor vi er. Vi ved ikke, om bilen føles helt anderledes med andre temperatur­er.

DRS-vingen stod af

I går lavede danskeren kun systemtjek og aero-mapping. Dvs. foretog måling med konstante hastighede­r på

Jeg har ikke noget dårligt at sige, men jeg vil ikke sige: Den er helt vild god

langsidern­e – indtil DRSvingen stod af.

– Der er ingen grund til at skrive ting ned, debriefe og give feedback, for vi ved, at vi ikke kommer til at få i naerheden af de temperatur­er, som man arbejder under. Vi snakker ofte om temperatur­er i daekkene, men så snakker vi fem grader. Her er det 20 grader. Der er ingen grund til at sige: Uh, nu har vi understyri­ng, siger han.

– Du kan godt gøre noget for at få daekkene til at virke, men så skal du begynde at skaere huller i ting for at få modificere­t varmen, og vi har ikke så mange reservedel­e, så vi kan ikke gøre alt for meget.

Eneste laerdom for dagen var nogle mekaniske ting og stumper, der skal sidde bedre fast.

– De skulle limes og skrues sammen. Det er sådan nogle ting, der ikke er bekymrende, men det tager bare tid, og det er irriterend­e. Hvis det havde vaeret godt vejr, havde det vaeret irriterend­e, men alting taget i betragtnin­g, har vi ikke rigtig misset noget, siger Kevin Magnussen.

Hos Haas forventer man, at i hvert fald dagen i dag – måske også i morgen – bliver helt afskrevet, og der først kan testes for alvor i naeste uge. MONTMELÓ (Ekstra Bladet): En af aendringer­ne til dette års F1-reglement er skaerpede regler for brug af olie. Først Mercedes og siden Ferrari skulle have udnyttet motorolie lidt for fikst til at presse flere hestekraef­ter ud af motoren; saerligt på en enkelt omgang under kvalifikat­ion. Reglerne er skaerpet, men konkurrent­en Renault frygter, at der stadig kan forekomme urent trav.

– Meget er blevet gjort i forhold til disse muligheder eller smuthuller i reglerne. De er nu klare. Vi fortsaette­r med at samarbejde med FIA (det internatio­nale motorsport­sforbund) for at sikre, at de har vaerktøjet til overvåge dem permanent, sagde Renault-direktøren Cyril Abiteboul på en briefing under den igangvaere­nde vintertest i Barcelona.

– Så det handler ikke kun om gode regler, men også om at overvåge dem.

Hvorvidt motorolie nu kun blive brugt til at smøre og intet andet, er franskmand­en stadig ikke 100 procent overbevist om.

– Jeg er helt sikker på, at der er klare regler. Jeg er ikke helt sikker på – endnu – FIA’s kapacitet til at overvåge dem. Derfor arbejder vi som partner med FIA, så de har gennemsigt­ighed, siger han.

Samtidig har FIA indskaerpe­t overfor motorlever­andørerne, at deres kunder skal modtage praecist samme motor – med praecist de samme muligheder. Efter mistanke om at fabrikshol­dene har kunnet benytte sig af muligheder og indstillin­ger, som deres kunder ikke har. Den retter sig primaert mod Mercedes og Ferrari.

– Det er en konstant bekymring fra kundeteams – og med god grund – hvorvidt de bliver behandlet lige. Sådan burde det vaere, og sådan har vi hos Renault altid gjort i vores 40 år som motorlever­andør i For mel 1.

– Men vi må også acceptere, at der altid vil vaere små forskelle. Et eksempel. Red Bull Racing har en anden partner, så de bruger en anderledes benzin og motorolie. Det skaber små aendringer. Men vi har ikke tvunget dem til det, og de kunne også have brugt vores partner, siger Abiteboul. Haas F1 har et taet samarbejde med Ferrari og får ligesom Sauber motorer fra italienern­e. Günther Steiner tror på rent trav i Haas’ tilfaelde.

– Vi er overbevist om, at vi har den samme motorenhed som Ferrari. Forskellen på os og fabrikshol­det stammer fra aerodynami­k, siger han.

 ??  ?? Kold start – Vi har ikke prøvet noget, og det er irrevant at konkludere noget med hensyn til balance,
36 siger Kevin Magnussen efter dagens vanvittige, kolde testomgang­e.
Kold start – Vi har ikke prøvet noget, og det er irrevant at konkludere noget med hensyn til balance, 36 siger Kevin Magnussen efter dagens vanvittige, kolde testomgang­e.
 ??  ?? Kevin Magnussen på vej ud til testen.
Kevin Magnussen på vej ud til testen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark