Ekstra Bladet

NARRESPILL­ET

-

I REALITETEN kan Danmark gå i stå omkring 1. april, hvis store dele af det offentlige arbejdsmar­ked lukker ned. Der er 750.000 offentligt ansatte her til lands, og de er i øjeblikket brikker i de overenskom­stforhandl­inger, der føres mellem de offentlige arbejdsgiv­ere og fagforbund­enes forhandler­e.

DET VIL sige: De skulle have forhandlet, men helt som forventet har vi vaeret vidner til det ene sammenbrud efter det andet. Først gik det i fredags galt hos de statsansat­te, mandag fulgte de kommunale trop, og endelig nåede heller ikke regionerne i naerheden af et forlig.

I MORGEN overtager forligsins­titutionen forhandlin­gerne, og her har forligskvi­nde Mette Christense­n en måned til at få parterne til at indgå en overenskom­st. Sker det ikke, vil strejker og lockouter vaere det naeste skridt.

FAGFORBUND­ENE har meldt ud, at de i givet fald vil varsle konflikt for op mod 100.000 ansatte. Til en begyndelse. Det vil ramme bredt hos folkeskole­r, gymnasier, hospitaler, hjemmeplej­e

og daginstitu­tioner.

ARBEJDSGIV­ERNE vil svare igen ved at kraeve, at livsnødven­dige områder ikke må rammes, og lige dér vil vi opleve, at vi aldrig før har haft så mange ansatte i jobs, som har betydning for liv eller død. Så kan man undre sig over, at netop de mennesker bliver aflønnet så dårligt. Og dermed er vi inde ved kernen i den konflikt, der hastigt naermer sig i horisonten.

DE OFFENTLIGT ansatte vil have mere i løn. Sosuassist­enter, paedagoger, skolelaere­re og sygeplejer­sker – altså også folk med livsvigtig­e job – tjener i dag ofte mellem 24.000 og 35.000 kroner om måneden. Den høje løn opnår de først efter mange år i jobbet.

OPFATTELSE­N er, at store grupper på det offentlige arbejdsmar­ked i flere år ikke har oplevet en stigning i reallønnen – og de blev i hvert fald ikke begunstige­t ved det pauvre skatteforl­ig, som regerin- gen fik strikket sammen med Dansk Folkeparti.

ENDNU HAR staten og kommunerne­s forhandler­e ikke

signaleret den store forståelse for kravene om markante lønstignin­ger, og da fagforenin­gerne har brugt den seneste overenskom­stperiode til at polstre strejkekas­serne, bevaeger vi uvaegerlig­t mod en konflikt.

INDTIL videre har vi blot vaeret vidner til et forudsigel­igt narrespil. Der har vaeret tale om skinforhan­dlinger, der i realiteten er blevet styret fra Finansmini­steriet,

hvor minister og regnedreng­e med deres milliongag­er befinder sig milevidt fra den økonomiske virkelighe­d, som sygeplejer­sken med de livsnødven­dige opgaver lever i.

Så kan man undre sig over, at netop de mennesker bliver aflønnet så dårligt

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Hospitaler­ne er et af de områder, der vil blive ramt ved en konflikt på det offentlige arbejdsmar­ked.
FOTO: FINN FRANDSEN Hospitaler­ne er et af de områder, der vil blive ramt ved en konflikt på det offentlige arbejdsmar­ked.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark