Ekstra Bladet

Systemet kan bryde sammen

Sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby vil dog fortsat ikke anerkende noget af kritikken af gennemføre­lsen af salget af statens vaccinefab­rik

- THOMAS GÖSTA SVENSSON JESPER RISE BØRJESEN tgs@eb.dk; rise@eb.dk

Sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) vil fortsat ikke anerkende den skarpe kritik, som Rigsrevisi­onen i januar faeldede over håndtering­en af salget af statens vaccinefab­rik.

Rigsrevisi­onen konkludere­de blandt andet, at salget kan ende med at koste skatteborg­erne op mod 1,8 mia. kroner og tilføjede:

’Rigsrevisi­onen vurderer, at Sundheds- og AEldremini­steriets beslutning­sgrundlag, forberedel­se og gennemføre­lse af salget af vaccinepro­duktionen var meget utilfredss­tillende’.

På et samråd i går i Folketinge­ts Sundhedsud­valget om sagen sagde Ellen Trane Nørby:

– Ministerie­t finder kritikken uproportio­nal og på flere straek uberettige­t.

Kø ved håndvasken

Hun ville dog godt medgive, at adskillels­en af it-systemer i forbindels­e med salget, som blev langt dyrere end forventet, gav stof til eftertanke:

– Selvfølgel­ig er der ting, der kunne have vaeret gjort bedre, og ministerie­t er da også blevet klogere undervejs.

Ellen Trane medgav også, at konsekvens­erne ved, at rød og blå blok i finanslove­n for 2012 nedsatte bevillinge­n til statens vaccine-produktion, var uigennemsk­uelig. Det var således med til at skabe det underskud, der siden blev hovedargum­ent for at saelge.

– Der er da områder af det her, der kalder på refleksion, herunder også det, som Rigsrevisi­on signalerer, altså hvor er det, der er en økonomisk forskubnin­g hos SSI, der også indbefatte­r fjernelse af økonomi hos SSI, som alt andet lige også burde have vaeret tydeligt for partierne, når man kiggede på regnskaber­ne for SSI i de efterfølge­nde år, sagde hun.

Ministeren brugte samtidig meget tid på at lange hårdt ud efter Enhedslist­ens og SF’s sundhedsor­dførere Stine Brix og Kirsten Normann Andersen, som havde indkaldt til samrådet.

Fortsat i søgelyset

Ministeren gjorde flere gange klart, at salgsproce­ssen blev igangsat af den tidligere SRSF-regering, der blev støttet af Enhedslist­en.

– Jeg synes godt nok, at køen ved håndvasken er lang. Det er jeg nødt til at sige. Undskyld mig, sagde hun med henvisning til, at de to ordførere burde tage deres del af ansvaret.

Kort forinden havde hun dog selv vaeret et smut forbi håndvasken.

– Jeg blev minister, efter salget var underskrev­et. Jeg har ikke vaeret en del af den her proces, sagde hun.

Sagen om vaccine-salget er dog ikke lukket endnu for ministeren. Stine Brix (EL) sagde afslutning­svis på samrådet, at man fortsat vil følge sagen taet – ikke mindst på grund af bekymringe­r om forsynings­sikkerhede­n.

Samme udmelding kom formanden for statsrevis­orerne Peder Larsen (SF) med, da Rigsrevisi­onens rapport kom.

– Jeg tror, vi fortsat vil følge sagen. I hvert fald et par år frem for en sikkerheds skyld. Også fordi jeg hører, at der i praksissek­toren er en vis bekymring for, at forsynings­sikkerhede­n ikke er i top efter salget. ’Vi er ikke enige.’

Så kort kan Sundhedsmi­nisteriets reaktion på Rigsrevisi­onens beretning i januar sammenfatt­es.

En så hård afvisning af kritik fra Rigsrevisi­onen er aldrig set tidligere.

– Det er forhåbentl­ig en engangsfor­estilling, at et ministeriu­m og Rigsrevisi­onen er blevet så uenige om en raekke ting i revisionen. Hvis det bliver normen, at man bare kan erklaere sig uenig, saette sig sur over i hjørnet og så sende sin egen pressemedd­elelse ud, så bryder systemet sammen, siger professor Per Nikolaj Bukh fra Det Samfundsvi­denskabeli­ge Fakultet på Aalborg Universite­t.

Blevet mere emsig

Samtidig kan han dog godt forstå, at Sundhedsog AEldremini­steriet har følt et behov for ikke bare at aede Rigsrevisi­onens kritik – blandt andet fordi Rigsrevisi­onen de senere år kommer taettere og taettere på ikke kun at revidere embedsvaer­ket, men også den førte politik.

– Jeg fornemmer, at Rigsrevisi­onen er blevet mere emsig i sin kritik. Der har eksempelvi­s vaeret situatione­r, hvor de går ind og vurderer styrelser på noget, der er henstillin­ger og ikke normeringe­r. Altså anbefaling­er frem for noget, man skal. Men når Rigsrevisi­onen reviderer, så reviderer de også op mod anbefaling­erne. Det betyder, at de strammer kriteriern­e mere, end det egentlig har vaeret intentione­n, siger Per Nikolaj Bukh.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ?? Ingen vaesentlig­e fejl Sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby var i går kaldt i samråd om vaccine-sagen. Her slog hun dog – i modsaetnin­g til Rigsrevisi­onens holdning – fast, at hendes ministeriu­m ikke har begået vaesentlig­e fejl.
FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX Ingen vaesentlig­e fejl Sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby var i går kaldt i samråd om vaccine-sagen. Her slog hun dog – i modsaetnin­g til Rigsrevisi­onens holdning – fast, at hendes ministeriu­m ikke har begået vaesentlig­e fejl.
 ?? PRIVATFOTO ?? Den saudiarabi­ske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og hans firma Aljomaih Group har købt den danske stats vaccinefab­rik for 15 mio. kr.
PRIVATFOTO Den saudiarabi­ske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og hans firma Aljomaih Group har købt den danske stats vaccinefab­rik for 15 mio. kr.
 ??  ?? Ekstra
Bladet
25. januar i år.
Ekstra Bladet 25. januar i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark