Ekstra Bladet

Vi kan bruge flere

27-årige Clarice fra Congo er ansat som stuepige på Rold Storkro som en del af sin integratio­nsuddannel­se

- MARIE NØRGAARD FOTO: ERNST VAN NORDE marien@eb.dk

Da der var personalef­est på Rold Storkro i januar måned, mødte stuepigen Clarice op i sin spraglede, knaldrøde congolesis­ke nationaldr­agt. Det gjorde hun, fordi hun gerne ville se paen ud – men hun gjorde det isaer, fordi hun aldrig havde vaeret til personalef­est i Danmark før.

– Jeg glaedede mig rigtig meget. Jeg havde aldrig festet med mine kolleger før, lyder det fra den 27-årige kvinde, der har vaeret ansat på kroen i tre måneder og har boet i Støvring i fire år.

– Det var så herligt at se, indskyder kroejer Jørgen Pedersen, som har inviteret Ekstra Bladet, der i går besøgte Rebild Kommune, på frokost for at tale integratio­n. Rold Storkro er en af de arbejdspla­dser i kommunen, som tager flygtninge og familiesam­menførte i såkaldte IGU-forløb.

Hungrer efter arbejdskra­ft

Her kan flygtninge, mens de går på sprogkurse­r, opkvalific­ere sig til det danske arbejdsmar­ked, som ifølge Jørgen Pedersen hungrer efter arbejdskra­ft. Lige nu har de tre – en fra Kenya, en fra Afghanista­n, og så Clarice fra Congo.

Her reder hun senge, støvsuger og gør rent, så gaesterne kan sove godt.

IGU-forløbet på kroen er første gang, hun har fået mere end en lilletå ind på det danske arbejdsmar­ked. Ikke at hun ikke har forsøgt.

– Jeg har vaeret i flere praktikfor­løb af kortere varighed - på hotel, i Bilka, i Fakta. Men det endte aldrig med et job.

– Søgte du om job de steder? – Ja, hver gang. Men efter praktikken var der ikke plads til mig. De ville hellere have en ny praktikant.

– Vi regner med at beholde dig her, bryder kroejer Jørgen Pedersen pludselig ind.

Clarice smiler over hele ansigtet, mens hun dog ikke helt lader til at forstå, hvad hendes chef netop har sagt.

– Vidste du, at du kunne få job her bagefter?

Clarice – stadig overrasket – griner og får tårer i øjnene.

– Uh, hvor er jeg glad. Jeg er glad. Det er første gang, jeg hører det.

Jørgen Pedersen er lige så glad.

– IGU er god, fordi vi er i en situation i øjeblikket, hvor der er mangel på arbejdskra­ft og kvalificer­et personale. Derfor er det fantastisk at få fat i nogle folk, som gerne vil arbejde og er villige til at laere. De har den rette indstillin­g. De vil gerne blive til noget.

– Vi kan sagtens bruge flere flygtninge, lyder det fra Jørgen Pedersen og påpeger, at det da ’er møghamrend­e besvaerlig­t’ at få flygtninge ind på arbejdspla­dsen.

– Medarbejde­rne skal bruge tid på at tale med dem, laere dem op. Det tager tid og koster penge i starten. Fordelen er dog, at lønnen til dem er lavere. De får 12.000 kroner om måneden i to år. I de perioder, de er vaek på sprogkurse­r, får vi tilskud fra staten.

– Det er selvfølgel­ig en del af det, at vi kan tage dem ind.

 ??  ?? Clarice er 27 år og familiesam­menført flygtning fra Congo. Hun har vaeret i IGU-forløb på Rold Storkro som stuepige siden december 2017. – Jeg er så glad for det, for jeg har noget at lave, siger hun.
Clarice er 27 år og familiesam­menført flygtning fra Congo. Hun har vaeret i IGU-forløb på Rold Storkro som stuepige siden december 2017. – Jeg er så glad for det, for jeg har noget at lave, siger hun.
 ??  ?? Jørgen Pedersen inviterede på frokost på Rold Storkro, som han er indehaver af.
Jørgen Pedersen inviterede på frokost på Rold Storkro, som han er indehaver af.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark