Ekstra Bladet

Opråb fra ’det hvide Danmark’: Send flere flygtninge

- POUL MADSEN

mig mest her DET, DER HAR SLÅET på den første dag rundt i Nydanmark, er, at ingen har talt om at begraense antallet af flygtninge. Det her er virkelighe­den, ikke Christians­borgs tomme symbolpoli­tik. Herude finder man løsninger, og man har i øvrigt brug for arbejdskra­ft.

faktisk i øjeblikket. DANMARK BOOMER Prøv bare at spørge på hoteller, i landbruget og i en raekke andre service-erhverv, hvor arbejdskra­ften kommer fra.

Jeg skulle hilse og sige, at det efterhånde­n er meget få, der er født i Gammeldanm­ark, der reder din hotelseng eller muger ud hos svinene i dansk landbrug.

den

VI ER I REBILD KOMMUNE – kommune i Danmark med faerrest flygtninge fra det, der i statistikk­erne kaldes ’ikke-vestlige lande’, hvilket er en ualmindeli­g dårlig betegnelse.

kunne man jo

SÅ UMIDDELBAR­T godt få den tanke, at alt også er meget nemmere her i Rebild.

Men det er bestemt ikke hele årsagen til, at integratio­nen faktisk går godt her.

siger ’VI MANGLER ARBEJDSKRA­FT’, ejeren af Rold Storkro, Jørgen Pedersen. Han har i øjeblikket tre flygtninge ansat, og han vil gerne have flere – for hvor skulle man ellers få arbejdskra­ft fra til hotelog restaurati­onsbranche­n, spørger Pedersen.

at få flygtninge­ne DET KOSTER LIDT TID i gang, men det er investerin­gen vaerd, bedyrer Jørgen Pedersen og ligegyldig­t, hvordan Özlem Cekic og jeg spørger, så gentager han igen og igen: ’Vi vil gerne have flere flygtninge’.

Det hjaelper selvfølgel­ig også, at Pedersen via den såkaldte IGU, integratio­nsgrundudd­annelse, får tilskud og skal betale arbejdskra­ften med en løn, der er mindre end mindsteløn­nen. Men det toårige praktikfor­løb med sprogunder­visning roses af alle. Og hvorfor ikke skabe en win-win? brug for nytaenknin­g. DER ER I DEN GRAD

Det oplever vi, da vi besøger Ayman Yehia og hans familie, kone og fire børn. Han er ufaglaert fra Syrien med en fortid fra byggebranc­hen. Ayman taler udmaerket dansk og har vaeret i utallige korte praktikfor­løb, blandt andet som gulvsliber.

virker simpelthen DE KORTE FORLØB ikke, fordi de ikke fører til faste job. Flygtninge­ne sendes billedlig talt ind i en karrusel uden fremtid. Når én flygtning er faerdig med den korte praktik, er det farvel og tak og en ny flygtning ansaettes i kort tids praktik.

Det kan vi gøre bedre. Vi fortsaette­r kampen for at finde løsninger i Nydanmark.

Danmark boomer faktisk i øjeblikket

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark