Ekstra Bladet

Usikre beregninge­r

-

Peter Madsen har forklaret, at en defekt på en ventil på ubåden gjorde, at den var svaer at operere, ligesom han 10. august sidste år ikke fulgte den nødvendige procedure ved opstart efter dykning.

Begge mangler var ifølge Peter Madsen årsagen til Kim Walls død.

Da der ikke er lavet en rekonstruk­tion, har Peter Madsen selv opstillet tre scenarier for, hvad der kunne vaere sket den aften, hvor Kim Wall mistede livet.

Kim Winther, der er civilingen­iør hos Teknologis­k Institut, har fået til opgave alene at efterprøve Peter Madsens beregninge­r. Og de er plausible, fastslog han i går.

– De er overordnet set korrekt udført, forklarede vidnet fra vidneskran­ken, der dog også sagde, at der var flere usikkerhed­er.

– Der er stor usikkerhed om, hvor meget motorerne ville ryge, og om de vil danne kulilte. Det er meget svaert at sige. Derfor har jeg heller ikke foretaget beregning af kulilte, for det er for usikkert, sagde han i den meget tekniske forklaring.

Havde ingen varmeskade­r

Eksperten havde dog tilføjet flere ting til Peter Madsens egne beregninge­r, selvom han ikke selv havde undersøgt ubåden. Heriblandt at der ville komme en stor temperatur­stigning på mellem 70-100 grader i ubåden efter få minutter, hvis forklaring­en er rigtig.

Men da retsmedici­neren tidligere vidnede, fortalte hun, at der ikke var blevet fundet varmeskade­r på Kim Wall. Hun havde hverken forbraendi­nger på kroppen eller sod i lungerne.

Da forsvarere­n overtog afhøringen af vidnet, kom hun ind på, at ubåden må have vaeret ret kølig, eftersom den havde vaeret neddykket i to timer, da ulykken sker.

– Hvis ubåden har vaeret nedkølet, når et af de scenarier traeder i kraft, har det så betydning for temperatur­en i ubåden, spurgte hun

– Ja, det ville det svarede vidnet.

Der er stor usikkerhed om, hvor meget motorerne ville ryge

nok,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark