Ekstra Bladet

Streaming frit over hele EU

Ny funktion kan redde batteriet i din iPhone OPDATERING: Styresyste­met iOS 11.3 er netop frigivet og giver bedre batteristy­ring

- FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ/AP

Apple har nu taget konsekvens­en af den massive kritik, firmaet sidste år fik for i hemmelighe­d at gøre millioner af iPhones langsomme.

I naesten et år satte softwaren på iPhone 6 og nyere telefoner automatisk telefonern­e ned ’i hastighed’, hvis batteriet var gammelt og ikke fungerede så godt som tidligere.

Men Apple fortalte aldrig kunderne om det, før sagen blev afsløret i medierne.

Tag selv magten

Ifølge Apple blev funktionen, der gør telefonern­e langsommer­e, indført for at hjaelpe kunderne. Tidligere reagerede telefoner med dårligt batteri ved helt at slukke for enheden, hvilket mange naturligvi­s oplevede som dybt generende.

Efter at have sagt undskyld har firmaet nu opdateret sit styresyste­m, så kunderne selv kan overvåge batteriet og beslutte, om de vil have en hjaelpende hånd til at styre batteriet. Eller de lever med risikoen for, at telefonen pludselig bryder ned, men stadig er så hurtig som mulig.

Det kraever naturligvi­s, at du opdaterer din telefon til iOS 11.3, som styresyste­met hedder. Har du gjort det, kan du finde funktionen i indstillin­ger under menuen batteri. Her findes nu et punkt med navnet ’batteritil­stand’, hvor man kan se, hvor effektivt batteriet er.

Hvis batteriet på et tidspunkt bliver så dårligt, at det risikerer at bryde uventet ned, slår Apple automatisk sin hastigheds­begraesnin­g til.

Men ved at gå ind under batteri og batteritil­stand kan du slå begraensni­ngen fra.

Apple fraråder dog, at du gør dette, hvilket giver fin mening. I stedet bør du tage advarslen om, at dit batteri nu er alt for dårligt, som en opfordring til at få det skiftet.

Markant prissaenkn­ing

Det er dyrt at skifte batteri og koster normalt 629 kroner i Danmark. Bare ikke i år.

Som en konsekvens af den voldsomme kritik og risikoen for at tabe en af de mange retssager, der er blevet anlagt mod firmaet, har Apple nemlig besluttet at saenke prisen markant.

I hele 2018 kan du få udskiftet et dårligt iPhone-batteri for 229 kroner, hvis skiftet udføres af Apple. Bestiller du hos andre firmaer, som Apple har godkendt, kan prisen godt vaere højere.

Det er ikke et krav, at dit batteri er dødt, når du beder om en billig udskiftnin­g. Ejer du en aeldre iPhone, kan det derfor under alle omstaendig­heder godt betale sig at få batteriet skiftet i år.

Husk at opdatere

Et alternativ til batteriski­fte er, at du sørger for at opdatere dine apps jaevnligt og rydder op på telefonen. Det sidste kan ske ved, at du geninstall­erer softwaren helt. Nu er det slut med at blokere for streaming, når du tager dit abonnement på tjenester som Viaplay, HBO Nordic og TV2 Play med på ferier i andre EUlande.

1. april trådte nye regler i kraft, der forbyder blokering af streaming. Betaler du for en tjeneste i Danmark, skal du ifølge reglerne kunne se den overalt i EU.

Apple fortalte aldrig kunderne om det, før sagen blev afsløret i medierne

 ??  ?? Batteriski­fte på iPhone 6 eller nyere modeller er markant billigere i år, efter at Apple blev afsløret i hemmeligt at gøre telefonern­e langsommer­e.
Batteriski­fte på iPhone 6 eller nyere modeller er markant billigere i år, efter at Apple blev afsløret i hemmeligt at gøre telefonern­e langsommer­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark