Ekstra Bladet

RETSSYSTEM­ET HA

EKSKLUSIVT INTERVIEW: Narkodømt dansk morfar og eventyrer mener, 16 års faengsel i Danmark er en dobbeltstr­af efter fem år i Venezuelas faengselsh­elvede

- TEKST: TORSTEN RUUS FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN

Peter Brinkholt kan ikke regne med at vaere en fri mand før i 2029. På det tidspunkt vil han vaere 75 år, og det barnebarn, som blev født, lige efter han forlod Danmark, vil vaere voksen.

– Retssystem­et har røvrendt mig. Det her lort har kostet mig mit liv. Jeg vil vaere sammen med min familie og isaer mine børnebørn. Det er mit største ønske, siger arrestante­n i Vestre Faengsel, som Ekstra Bladet har fået adgang til med Statsadvok­atens, politiets og Kriminalfo­rsorgens godkendels­e.

Den danske sejler med en fortid som marinesold­at, kloakmeste­r og erhvervsdy­kker fik før jul til sin egen bestyrtels­e en overførsel­sdom på 16 års faengsel for transport og besiddelse af 410 kilo kokain ved byretten i København.

Han betaler prisen for en forbrydels­e, som han selv naegter sig skyldig i.

– Jeg havde ikke en skid med den kokain at gøre, haevder danskeren.

Makkere tog skyld på sig

Om Peter Brinkholt har ret i det, bliver aldrig afgjort ved danske domstole. Men det er en kendsgerni­ng, at danskeren, en venezuelan­sk sømand og en tysk reder 28. maj 2013 blev stoppet af franske kystvagter på tyskerens sejlbåd 100 sømil fra franske San Martin i Det Caribiske Hav.

En domstol i Venezuela kendte i 2016 danskeren skyldig i at have medvirket til at opbevare og transporte­re de pakker med kokain, som viste sig at vaere skjult i bådens dieseltank­e.

Det udløste en straf på 22 år og seks måneders faengsel til danskeren.

De to rejsefaell­er fik hver 13 års faengsel, fordi de erklaerede sig skyldige. De skulle angivelig siden begge to. vaere løsladt

Fattede ikke mistanke

Peter Brinkholt fastholder, at han ikke anede, at der var ugler i mosen, da han tog hyre hos tyskeren. Bådejeren havde brug for en erfaren kaptajn til at føre sin sejlbåd, Baltic Star, fra Porto la Cruz til San Martin i forbindels­e med et foreståend­e salg.

Danskeren havde på det tidspunkt gode indkomster med turist-sejlads. Men tyskeren lovede ham 2000 dollars i hyre og en flybillet tilbage til Caracas. Det lignede en god aftale.

– Min plan var, at jeg ville bruge de penge til at besøge min familie i Danmark. Jeg fattede ikke mistanke. Politiet havde jo rutinemaes­sigt tjekket båden i alle ender og kanter, før vi sejlede.

– Nogle ville sige, du er fuld af løgn. Hvorfor skal vi tro på dig?

– Hvorfor skulle jeg risikere noget? For 2000 dollars? Jeg vidste, hvor råddent hele systemet er i Venezuela, og

Hvorfor skulle jeg risikere noget? For 2000 dollars?

 ??  ?? går. i reportage Bladets
Ekstra
går. i reportage Bladets Ekstra

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark