Ekstra Bladet

Borgermøde om hegn endte uafgjort Miljø- og fødevaremi­nister Esben Lunde Larsen (V) nød medvinden fra flere af landmaende­ne, mens han gled af på kritiske røster fra de miljø-bekymrede

- TORBEN RASK FOTO: CHRISTER HOLTE trl@eb.dk

Kun cirka 200 af de i alt 300 pladser var optaget, da miljøog fødevaremi­nister Esben Lunde Larsen (V) ved sin ankomst godt kunne tage sig ud som en, der var mødt op på øretaevern­es holdeplads i Ecco-konference­centret, lidt uden for Tønder.

Sko-producente­n havde for så vidt intet med sagen at gøre – ud over at laegge navn til indramning­en, men der anedes indledning­svis et strejf af sure sokker, fordi et par landmaend og beboere i gårsdagens udgave af Ekstra Bladet havde ytret ganske hård kritik af initiative­t med at hegne Danmark ind for at undgå afrikansk svinepest.

– Jeg er uenig med de landmaend, der til Ekstra Bladet siger, at vi kun gør dette for syns skyld. Med dette initiativ sender vi dels et staerkt signal til vore eksportmar­keder om, at vi tager truslen med afrikansk svinepest alvorligt - dels hjaelper et hegn langs graensen med at holde vildsvinen­e ude af Danmark.

– Vi viser dermed, at vi har styr på det, vi skal have styr på, tilføjede Esben Lunde Larsen, da det endelig lykkedes Ekstra Bladet at stille ministeren spørgsmål til den regerings-vedtagne plan med opbakning fra Dansk Folkeparti.

Ville koste mig ni millioner

Ekstra Bladet besøgte i ugen op til påske flere landmaend og beboere langs den 68 kilometer lange graense mellem Danmark og Tyskland, som nu berøres af isaer det 150 centimeter høje vildsvineh­egn.

Andre initiative­r som forhøjede bøder, udvidet tilladelse til nedskydnin­g og faelder bekymrer ikke de involvered­e i naer samme grad som det omdiskuter­ede hegn.

Men selv om der blandt de landmaend og beboere, Ekstra Bladet interviewe­de i sidste uge, var bred enighed om, at ministeren skyder langt forbi målet, så var tonen straks mere imødekomme­nde ved borgermøde­t i aftes.

– Jeg synes bestemt ikke, at det er politikerg­ejl. Med et hegn er et kvalificer­et gaet, at vi vil kunne undgå op til 90 procent af trafikken med graensekry­dsende vildsvin. Så alene med hegnet kan vi skaerme for en stor del af pest-truslen, påpegede Claus Bruun Jørgensen, der er svineprodu­cent i Tinglev, kun fem kilometer fra graensen.

Han anslår, at et udbrud af svinepest i Danmark ville koste ham mellem seks og ni millioner kroner om året for hans besaetning på 2000 søer og 70.000 smågrise.

Kun for pengenes skyld

Formanden for Landbosyd, Mogens Dall, pustede ikke uventet vinden i ryggen på ministeren ved at påpege, at vildsvine-hegnet til knap 80 millioner kroner vil koste, hvad der svarer til en dags tabt svineekspo­rt, hvis pesten skulle brede sig fra Østeuropa igennem Tyskland og til Danmark.

– Vi tror ikke på, at vi kan lukke hermetisk af på land og for eksempel for trafikken over Flensborg Fjord, men med et midlertidi­gt hegn i de fire-fem år, vi håber, der skal bruges på helt at udrydde pesten, sender vi et vigtigt signal til vore eksportmar­keder, understreg­ede Esben Lunde Larsen med forskellig­e formulerin­ger flere gange under den cirka 20 minutter lange spørgetid.

Et par at tilhørerne mente, at ministeren udelukkend­e varetager landbruget­s interesser og glemmer områdets øvrige dyr og miljøet.

– Vi tager selvfølgel­ig de hensyn, vi skal, men hegnet kommer op, fordi vi vil beskytte vores svineekspo­rt. Punktum, lød det ikke saerlig imødekomme­nde ministersv­ar.

En af de landmaend, som Ekstra Bladet interviewe­de i sidste uge, Gerhard Asmussen, gik ikke just opløftet fra borgermøde­t.

– Jeg mener stadig, at hele denne plan kun er for syns skyld og for pengenes skyld. Vildsvinen­e kommer jo ind alligevel. Det har ministeren ikke overbevist mig om, og han har heller ikke udvist nogen saerlig interesse for miljøhensy­n, lød dommen fra den økologiske landmand fra landsbyen Rens, da et par hundrede mennesker fortrak fra borgermøde­t og gik til kaffe og kringle i den tilstødend­e restaurant. Fodspor fra en dinosaur, der levede for 170 millioner år siden, er blevet fundet på en skotsk ø og kan vaere med til at kaste lys over reptilerne­s udvikling, oplyser Edinburghs Universite­t .

Fodsporene er fundet i en mudret og lavvandet lagune på Isle of Skye. Det laengste er omkring 70 centimer langt.

De fleste af sporene er efterladt af ’aeldre faetre’ til tyrannosau­rus rex, som kaldes theropoder.

 ??  ?? Esben Lunde Larsen forsvarede i aftes, hvorfor et hegn skulle placeres langs den dansk-tyske graense.
Esben Lunde Larsen forsvarede i aftes, hvorfor et hegn skulle placeres langs den dansk-tyske graense.
 ??  ?? Omkring 200 mennesker deltog i borgermøde­t.
Omkring 200 mennesker deltog i borgermøde­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark