Ekstra Bladet

FOLK KAN IKK

Da 23-årige Maria Olsen havde det allervaers­t, besluttede hun sig for at tage kampen op mod de overflødig­e kilo. Og det var faktisk slet ikke så svaert, da først beslutning­en var truffet

- CECILIE GULDBERG

Når man ser 23-årige Maria Olsens før- og efter-billeder, kan man naesten blive i tvivl om, hvorvidt det er den samme person.

– Der er mange, der saetter spørgsmåls­tegn ved det, men den er altså god nok, griner Maria, der bor i Hjortshøj ved Aarhus og til dagligt laeser hf.

Hendes enorme forvandlin­g er resultatet af én ting: benhårdt arbejde. Hun vil gerne fortaelle sin historie og vaere med til at motivere andre, der kaemper med de overflødig­e kilo.

Ville ikke prøve tøj

– Jeg opdagede, at det faktisk ikke var så svaert at laegge sin livsstil om, da jeg først havde taget beslutning­en. Jeg vil gerne vaere med til at vise andre, at det sagtens kan lade sig gøre, hvis bare man vil, fortaeller hun.

Maria Olsen har altid vaeret det, hun selv beskriver som ’en stor pige’, og som 11årig var hun på julemaerke­hjem for at tabe sig. Men det var isaer i 2014, da hun fik en søn, at hun tog på.

I maj 2015 vejede hun 103 kilo, og hun brød sig ikke om synet af sig selv. Hun havde ikke lyst til at prøve tøj, og allerminds­t havde hun lyst til at fortaelle andre, at hun havde det dårligt med sig selv – for så var hun jo nødt til at gøre noget ved det, og det virkede som et uoverskuel­igt projekt.

– Jeg var rigtig traet af at se på mig selv, og jeg var ked af det hele tiden. Min ekskaerest­e og jeg var også lige gået fra hinanden, og det var rigtig hårdt. Jeg var kørt ned psykisk, fortaeller hun.

Følger planen nøje

Det var, da Maria havde det allervaers­t i 2015, at hun traf beslutning­en om at aendre sit liv. Med sine 164 centimeter­s højde og 103 kilo havde hun et bmi på over 38 og var derfor i kategorien ’svaert overvaegti­g’.

Hun havde før prøvet at styrketrae­ne, men hun var i tvivl om, hvor meget og hvordan hun skulle gøre. Derfor allierede hun sig med en personlig traener.

– Så begyndte jeg at traene og fik en ordentlig kostplan, som jeg fulgte til punkt og prikke, fortaeller Maria.

– Det var en livsstilsa­endring på den måde, at det var noget, jeg ville leve efter resten af mit liv.

Maria mener, at det isaer var en omlaegning af kosten, der fik stor betydning for hendes vaegttab. Førhen spiste hun to-tre store måltider i løbet af dagen og så en masse snacks, efterhånde­n som hun blev småsulten.

Med den nye plan skulle hun spise syv mindre måltider om dagen. Et måltid kunne for eksempel bestå af kylling med grøntsager og ris.

Jeg var rigtig traet af at se på mig selv, og jeg var ked af det hele tiden

Jeg snød ikke. Selv juleaften sad jeg og spiste min kylling og grøntsager

Hun oplevede, at det var nemmest at køre rene linjer, hvor hun aldrig snød eller tillod sig selv for eksempel slik eller chips.

– Jeg skar alt vaek. Jeg snød ikke. Selv juleaften sad jeg og spiste min kylling og grøntsager.

– Hvorfor?

– Når man begynder at se resultater på den måde, så bliver man bare så dedikeret og motiveret. Selvfølgel­ig var det hårdt, men det var det hele vaerd, fastslår hun.

Følte sig som en idiot

I begyndelse­n syntes Maria, at det var graenseove­rskridende at komme i fitnesscen­teret. Hun følte sig som ’en kaempe idiot’ og var bange for, hvad andre taenkte. Men da resultater­ne begyndte at vise sig, blev hun efterhånde­n mere og mere ligeglad med andres mening.

Efter et år med sin kostplan og styrketrae­ning seks gange om ugen havde hun tabt 41 kilo. Hun var faktisk ikke til at kende.

– Det er ikke alle, der kan genkende mig. Jeg kan godt kende dem, så det giver nogle lidt sjove situatione­r. Folk, man har mødt før, praesenter­er sig igen, griner Maria.

 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? 56 kilo. Maria på dagen for body-fitness-konkurrenc­en i maj 2017. Her slapper hun af i musklerne.
PRIVATFOTO 56 kilo. Maria på dagen for body-fitness-konkurrenc­en i maj 2017. Her slapper hun af i musklerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark