Ekstra Bladet

GLADE KØER OG

Tusinder var mødt op for at se de kåde øko-køer komme på graes, og i år havde de fået selskab af nogle håndfulde veganere, som mener, at der er etiske problemer – også ved det økologiske landbrug

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Tusindvis af danskere trak søndag i udetøjet og drog afsted til den naermeste økogård for at se de økologiske køer hoppe og danse afsted på vej ud på årets første tur på graes.

Med ikke mindre end 235.000 besøgende sidste år er Økodagen, som arrangører­ne kalder begivenhed­en, blevet landets største nationale landbrugs- og fødevarebe­givenhed.

Også i år var bilkøerne lange. Det gjaldt blandt andet vejen til Krogsagerg­ård ved Randers, hvor omkring 3000 forventnin­gsfulde børn og voksne var taget ud for at se Lene og Lars Jørgensens 74 glade og forårskåde køer gøre deres entré i det fri.

Blandt de mange tilskuere var Katrine Schou og hendes datter Isabella på to år.

– Det er et vildt godt arrangemen­t, hvor børnene kan se, hvor maelken kommer fra, og hvordan det hele foregår. Landmanden har virkelig gjort noget ud af det, lød det fra Katrine Schou.

Det var dog ikke alle, der var kommet for at nyde de glade køer og hylde den økologiske tanke.

River i hjertet

14-15 veganere var troppet op med skilte og bannerne for at gøre opmaerksom på, at der efter deres mening også er etiske problemer selv ved den økologiske maelkeprod­uktion.

– Vi vil gerne vise nogle af de sider ved industrien, som landmaende­ne ikke har lyst til, at folk ved noget om, siger Lisa Salversen fra veganer-sammenslut­ningen Go Vegan.

Hun peger isaer på, at mange blandt andet ikke er klar over, at kalvene bliver fjernet fra deres mor, inden for et døgn efter at de er født.

– Flere af os er selv mødre, og det river i vores hjerter. Der er også tyrekalve, der simpelthen bliver set som et restproduk­t, og som derfor bliver aflivet kort tid efter fødslen. Vi synes ikke, at det er en anstaendig måde at behandle dyr på.

Lars Jørgensen, der driver Krogsagerg­ård, synes, at demonstrat­ionen var ’noget underligt noget’.

– For min skyld kan de jo spise det, de har lyst til. Det vil jeg ikke blande mig i. Men at de vil stå ved andres arrangemen­ter og pådutte folk, hvad de skal spise, er noget underligt noget, siger han.

Vil slet ikke have dyr

Lars Jørgensen forstår demonstran­ternes

– Nu har jeg vaeret landmand i 30 år – de sidste 20 som økologisk – og jeg synes, at vi har flyttet os meget. Men så vidt jeg forstår, er det slet ikke noget, de vil diskutere. De vil slet ikke have dyr.

Lars Jørgensen afviser også hovedparte­n af den konkrete kritik.

heller kritik.

– Man skal vaere opmaerksom på, at køerne i naturen ikke går op og ned ad deres kalve. De ’putter’ dem. Ligesom rådyrene og haren. Så besøger de dem tre-fire gange i døgnet for at give dem maelk, og så går de igen.

– Jeg har aldrig selv slået tyrekalv ihjel eller vaeret med til det. Men jeg ved da, at det eksisterer – isaer med jersey-kalve. Det er rigtigt.

Svaert at få dialog

Det var ikke kun ved Krogsagerg­ård, at Go Vegan demonstrer­ede.

Ved i alt seks Økodag-arrangemen­ter landet over havde Go Vegan bebudet protester under parolen, at ’industrien med eventen tegner et skønmaleri af livet som økologisk malkeko’.

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforen­ing, siger, at det er meget svaert at komme i dialog med veganerne.

– Deres interesse er jo at gøre opmaerksom på den veganske sag. Den handler om ikke at spise kød. Og at protestere over, at nogen overhovede­t spiser kød. Så det gør, at vi har rigtig svaert ved at tale med hinanden. Jeg har forsøgt at få deres formand i samtale, men han reagerer ikke, siger han.

Vi synes ikke, at det er en anstaendig måde at behandle dyr på

For min skyld kan de jo spise det, de har lyst til

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ?? I hopla Kunne man spørge køerne – her i Kirke Hyllinge – er der naeppe tvivl. Yes, se mig. Jeg er en øko-ko. Hurra.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX I hopla Kunne man spørge køerne – her i Kirke Hyllinge – er der naeppe tvivl. Yes, se mig. Jeg er en øko-ko. Hurra.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark