Ekstra Bladet

JEG HAVDE ET LILLE SORT MAERKE PÅ ARMEN

Efter vellykket behandling i sidste øjeblik cyklede han tvaers over USA for at gøre opmaerksom på den farlige kraeftform

- JACOB HØNGAARD JENSEN FOTO: JONAS OLUFSON jaje@eb.dk

Peter Møller fra Ishøj har et budskab, der er så vigtigt for ham, at han har cyklet tvaers over USA for at gøre opmaerksom på det.

Maend skal blive bedre til at tjekke deres hud for tegn på modermaerk­ekraeft eller få deres kone eller en ven til at hjaelpe med det.

I efteråret 2013 havde Peter Møller fået et sort maerke på højre underarm på størrelse med hullet i en femmer.

– Større var det ikke. Det forandrede lidt farve, og jeg var ikke opmaerksom på det. Min kone opdagede det på et tidspunkt og sagde, at det synes hun, jeg skulle gå til laegen med.

Hun sad og kiggede på hans arm, mens de spiste, og syntes det så lidt maerkeligt ud.

– Det skulle jeg lige få tjekket. Og så siger man jo, som maend gør: 'Ja, ja. Det skal jeg nok på et eller andet tidspunkt'. Men det betyder jo 'aldrig', sådan lige umiddelbar­t, siger 67-årige Peter Møller.

Heldigvis var de efterfølge­nde ude at spise med nogle gode venner, og vaertinden sad ved siden af Peter, da hun pludselig pegede på hans arm og sagde:

– Det der maerke skal du altså få undersøgt, for det ser da underligt ud.

Sort og haevet

Modermaerk­et var mørkt. Sort naermest og lidt haevet og så var det begyndt at klø lidt.

Da Peter havde fået det at vide af to personer, taenkte han, at det var på tide at kontakte sin praktisere­nde laege.

Det gjorde han så, men laegen sagde til Peter – uden overhovede­t naermest at kigge på modermaerk­et: 'Det er ikke noget'.

Men Peter insistered­e og fik derfor en ny tid, da maerket jo ikke forsvandt. Han forlangte, at det blev undersøgt ordentligt.

Så laegen tog et skrab fra modermaerk­et, som han sendte til Rigshospit­alet, og herfra gik det staerkt.

– For mig var kraeft jo lig med død, fordi jeg ikke vidste bedre. Og jeg taenkte faktisk slet ikke på kraeft på det tidspunkt, siger Peter Møller.

Men det endte med, at en laege fra Rigshospit­alet kort tid efter fortalte ham over telefonen, at der var kraeft i prøven.

– Jeg gik fuldstaend­ig i sort. Jeg fik den der osteklokke-fornemmels­e. Jeg sad på mit arbejde og var chokeret, rystet og vred over at have fået det at vide på den måde, siger Peter Møller.

Effektiv behandling

Beskeden var hård, men på Rigshospit­alet var de meget hurtige og effektive, da det var et dybt modermaerk­e og derfor meget alvorligt.

Var Peter Møller kommet på hospitalet en måned eller to senere, kunne det have vaeret for sent, lød beskeden.

– Det var som sagt en meget alvorlig kraeftsygd­om. Jeg var inde og tale med dem om tirsdagen, og allerede om torsdagen blev jeg indkaldt til operation og blev opereret. Det viser, hvor vigtigt det er at komme til laegen i tide og få lavet nogle ordentlige undersøgel­ser.

– Det var livstruend­e på det tidspunkt. Men det er en maerkelig sygdom, for du kan dø af den. Men jeg kunne ikke maerke, at jeg var syg, siger Peter Møller.

Laegerne fik fjernet al kraeften ved operatione­n, der varede få timer, og han har ikke vaeret kraeftsyg siden. Men han går stadig til kontrol.

Han havde det mentalt rigtig skidt i en periode, men da han gik på pension og var kommet ovenpå igen i 2016, var han staerk nok til at cykle tvaers over USA for at saette fokus på sygdommen. I forbindels­e med turen samlede Peter ind til Kraeftens Bekaempels­e.

Det er en maerkelig sygdom, for du kan dø af den. Men jeg kunne ikke maerke, at jeg var syg

 ??  ?? Tjek dig selv
Peter Møller har vaeret igennem et alvorligt modermaerk­ekraeftfor­løb. Kraeften blev opdaget i sidste øjeblik, inden det gik rigtig galt. Han tog efterfølge­nde en monster-cykeltur for at gøre opmaerksom på, at man skal tjekke sine...
Tjek dig selv Peter Møller har vaeret igennem et alvorligt modermaerk­ekraeftfor­løb. Kraeften blev opdaget i sidste øjeblik, inden det gik rigtig galt. Han tog efterfølge­nde en monster-cykeltur for at gøre opmaerksom på, at man skal tjekke sine...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark