Ekstra Bladet

Fem dør af modermaerk­ekraeft

-

Hver uge dør tre maend og to kvinder af modermaerk­ekraeft. Det er på trods af, at man ser kraeftform­en hyppigere hos kvinder end hos maend.

Maend er simpelthen for dårlige til at tjekke sig selv for tegn på sygdommen, viser en ny undersøgel­se fra Kraeftens Bekaempels­e, Trygfonden og Dansk Dermatolog­isk Selskab.

Kvinder er langt bedre end maend til at tjekke sig selv – og det er en af årsagerne til, at faerre kvinder end maend dør af den alvorlige sygdom.

Undersøgel­sen viser, at kun fire ud af ti danske maend tjekker deres hud halvårligt eller oftere. Blandt kvinder er det 54 pct., der tjekker sig selv halvårligt.

Fokus på maend

– Derfor vil vi også gerne have maendene til at tjekke sig selv og opdage det i tide. Eller de skal få nogen til at hjaelpe sig med at opdage det, siger professor og formand for Dansk Dermatolog­isk Selskab Lone Skov.

At maend ofte kommer senere til laege betyder, at kraeftsygd­ommen opdages i et mere fremskrede­nt stadie, hvor det er vanskelige­re at gøre noget.

Lone Skov forklarer, at det er lettere at opdage forandring­er i huden, hvis du kender din hud og dine modermaerk­er godt, og det kommer man til, hvis man tjekker sin hud regelmaess­igt.

– Modermaerk­ekraeft er en alvorlig sygdom, og den rammer uheldigvis også yngre mennesker. Det, man kalder normal hudkraeft, er generelt meget hyppig. Men modermaerk­ekraeft er en speciel gruppe, fordi det er en mere alvorlig kraeft, som man kan dø af.

– Modermaerk­ekraeft får

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark