Ekstra Bladet

Står frem Vi har intet had

- NANNA BAY MADSEN nbm@eb.dk

– Vi har jo intet alternativ. Vi skal igennem den her tid.

Ordene kommer fra svenske Ingrid Wall.

Natten mellem 10. og 11. august 2017 døde hendes datter, den 30-årige journalist Kim Wall, om bord på verdens største, privatbygg­ede ubåd, Nautilus.

Ugen senere fandt dansk og svensk politi hendes torso i farvandet mellem de to lande. Et par måneder senere fandt de hendes arme, hoved og ben.

Ubåds- og raketbygge­ren Peter Madsen er som bekendt tiltalt for drab på den unge, kvindelige journalist. Han naegter sig skyldig.

Siden Kim Wall forsvandt, har hendes foraeldre, Ingrid og Joachim Wall, valgt at holde lav profil. Men nu står de frem med deres historie.

Det sker i et stort interview med Kanal 5 i programmet ’Interviewe­t med Kim Walls foraeldre – Ubådssagen’.

Her fortaeller Ingrid og Joachim Wall åbent om, hvordan de er kommet videre, efter deres datter aldrig vendte hjem fra, hvad de regnede med var en ganske harmløs, journalist­isk opgave.

– Kim var meget hengiven over for sit job, og hun var meget nysgerrig. Havde hun bestemt sig for, at hun skulle udføre en opgave, så gjorde hun det også. Men hun var lidt gammeldags på den måde, at hun ville ud og møde folk. Hun ville ikke sidde inde på redaktione­n og lede efter alting på Google. Hun ville ud og traeffe mennesker i deres egne miljøer, siger Ingrid Wall i programmet.

Ifølge Ingrid Wall skabte deres datters eventyrlys­t en del bekymringe­r hos foraeldren­e. Kim Wall holdt sig nemlig aldrig tilbage, og hun rejste gerne til udsatte eller krigshaerg­ede områder, hvor hun rapportere­de hjem til medier som The New York Times og The Guardian. Blandt andet har Kim Wall rejst i Tibet, Nordkorea og Uganda.

Hendes foraeldre havde dog aldrig i deres vildeste fantasi forestille­t sig, at det var i København, at der skulle ske deres datter noget.

– Jeg tror, at alle foraeldre kender til denne her evige bekymring for deres børn – den forsvinder ikke, selvom de er blevet voksne. Den forsvinder aldrig. Men denne her gang var vi jo slet ikke bekymrede. København er jo hjemme – det er jo bare 45 minutter fra vores hjem i Trelleborg, fortaeller Ingrid Wall i programmet.

Lever videre i fond

Ifølge Ingrid og Joachim Wall har de valgt at stå frem nu, fordi de har et staerkt ønske om, at Kim Walls minde lever videre.

Det forsøger de isaer at sikre via The Kim Wall Memorial Fund, som de har oprettet for at støtte kvindelige journalist­er, der arbejder for at give de mennesker, der ikke bliver hørt, en stemme – som Kim Wall gjorde det.

– Nogle dage efter, at hun var forsvundet, besluttede vi os for, at det ikke skulle vaere slut i den her ubåd. Hun skulle leve videre. Der opstod tanken om en fond i hendes navn. Fonden er blevet et sted for os, hvor vi kan fokusere på Kim og fremtiden. Det er en ting, der hjaelper os. Vi håber, at fonden kommer til at fortsaette, leve videre og gøre nytte i Kims navn, siger Ingrid Wall i programmet.

For foraeldren­e er det en stor trøst, at Kim Wall via fonden forhåbentl­ig kan blive et forbillede for andre kvindelige journalist­er.

Jeg tror, at alle foraeldre kender til denne her evige bekymring for deres børn – den forsvinder ikke, selvom de er blevet voksne. Den forsvinder aldrig

Du kan se hele interviewe­t med Kim Walls foraeldre onsdag 18. april klokken 21 på Kanal 5.

 ?? FOTO: DISCOVERY NETWORKS DANMARK ?? Siden Kim Wall forsvandt, har hendes foraeldre, Ingrid og Joachim Wall, valgt at holde lav profil. Men nu står de frem.
FOTO: DISCOVERY NETWORKS DANMARK Siden Kim Wall forsvandt, har hendes foraeldre, Ingrid og Joachim Wall, valgt at holde lav profil. Men nu står de frem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark