Ekstra Bladet

La’ vaer’ at pakke au pairpiger ind i kultur

-

vaeret et adelsmaerk­e AU PAIREN HAR LAENGE for velhavere. Jeg har i hvert fald aldrig mødt en arbejderkl­asse-familie med en filippiner i kaelderen.

Mange familier er dog lykkelige for deres au pair-ordning, da det giver dem luft og overskud.

Familien Hembo (der står bag virksomhed­en Christina Watches) udtalte eksempelvi­s til TV2, at ’den gennemsnit­lige danske børnefamil­ie er overbelast­et, fordi foraeldren­e skal nå så meget både på jobbet og på hjemmefron­ten. Så det ville frigive en masse ressourcer og samtidig forhindre en masse skaenderie­r, hvis flere fik råd til en au pair’.

at vaere uenig i. Stress er en DET ER SVAERT folkesygdo­m, og mange kaemper en svaer kamp med at balancere arbejdsliv­ets krav og familiens behov.

Derfor kan en au pair vaere en rigtig god løsning for dem, der har råd. Bare vi er enige om, at ordningen reelt har skabt en kunstigt lav løn på helt almindelig­t husligt arbejde som rengøring og børnepasni­ng.

Derfor glaeder det mig, at SF og DF i øjeblikket gør deres for at udfordre ordningen.

at gøre op med au pair-løsningen MOTIVATION FOR findes i partiernes meget forskellig­artede vaerdisaet.

SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, siger, at ’man løber om hjørner med de oprindelig­e idealer, og i dag er det reelt blevet et reservelag­er for billig arbejdskra­ft’, hvilket er svaert at vaere uenig i.

DF’s Martin Henriksen er som altid mere bange for, at de fremmede piger bliver i landet efter endt tjeneste.

Laeser man formålspar­agraffen hos Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet, står der: ’Hvis du er en ung udlaending, som ønsker at laere noget om dansk sprog og kultur, kan du ansøge om opholdstil­ladelse i Danmark som au pair’.

Det er dog svaert at se au pair-arbejdet som en kulturel dannelsesr­ejse.

Det er arbejde, som er langt mere indbringen­de end alternativ­erne i hjemlandet, og pengene sendes med meget stor sandsynlig­hed hjem til familien.

Det er følgelig en form for civilisere­t slaveri, hvis vi skal op på den helt grimme klinge.

må jeg sige, at jeg kun I DEN FORBINDELS­E har set au pair-familier, der har behandlet deres hushjaelp fremragend­e – naesten som et medlem af familien.

Jeg har ingen moralske kvababbels­er over familier, der vaelger at få denne hjaelp, hvis de behandler vedkommend­e ordentligt. I de fleste tilfaelde nyder både familie og au pair formentlig godt af samarbejde­t, ikke mindst hjulpet af stramninge­rne i ordningen tilbage i 2015, hvor de tilrejsend­e piger fik bedre vilkår på en lang raekke områder.

Vi skal bare kalde det, hvad det stadig er – billig arbejdskra­ft.

Det er dog svaert at se au pair-arbejdet som en kulturel dannelsesr­ejse

ER, at Folketinge­ts partier MIN OPFORDRING laver en ordning, hvor danskere, andre EUborgere eller sågar filippiner­e kan arbejde for danske familier, der har puklet sig til det økonomiske råderum.

Men lad vaere med at pakke det ind i en falsk, tvaerkultu­rel kåbe. Der skal designes en anstaendig ordning, hvor vi er sikre på, at pigerne ikke tager arbejde fra andre, fordi vilkårene er uforholdsm­aessigt favorable.

Og så skal vi naturligvi­s fortsat sikre, at danske familier har dem ansat under ordentlige forhold, som vi kan vaere bekendt.

 ?? FOTO: CAMILLA STEPHAN/RITZAU SCANPIX ?? Der skal designes en anstaendig ordning, hvor vi er sikre på, at pigerne ikke tager arbejde fra andre, fordi vilkårene er uforholdsm­aessigt favorable, mener Kenn Hansen.
FOTO: CAMILLA STEPHAN/RITZAU SCANPIX Der skal designes en anstaendig ordning, hvor vi er sikre på, at pigerne ikke tager arbejde fra andre, fordi vilkårene er uforholdsm­aessigt favorable, mener Kenn Hansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark