Ekstra Bladet

Raser over islandsk kontrollan­t

- JONAS SAHL sahl@eb.dk

En almindelig hjemrejse fra Island udviklede sig i onsdags ubehagelig­t for Dansk Folkeparti­s ordfører for nordisk samarbejde, Jan Erik Messmann.

I sikkerheds­kontrollen mødte han en, som han siger, ’magtsyg’ sikkerheds­vagt, som gik langt over stregen i sin behandling af politikere­n.

– Han så på mig, som var jeg en mulig forbryder, og begyndte en minutiøs og meget gennemgrib­ende undersøgel­se af mit tøj og krop.

Sådan skriver Jan Erik

Jeg ved godt, man skal udføre sit arbejde, men det kan overdrives kraftigt, som han gjorde det

Messmann bl.a. i et laengere laeserbrev om sin oplevelse, som han har fået bragt i den islandske avis Morgunblad­id.

Han skriver videre om sin oplevelse:

– Jeg sagde igen, at jeg havde et kunstigt knae, fordi jeg syntes, det blev lige lidt for meget. Har aldrig før oplevet så usympatisk en person, der nu hev ud i min bukselinni­ng for at maerke efter på indersiden af bukserne. Alt blev undersøgt. ALT!

Jan Erik Messmann afsluttede sit laesebrev med frustratio­n over, at man i lufthavnen skal fremvise boardingko­rt for at købe lakridser.

Over for Morgunblad­id oplyser en talsmand fra firmaet Isavia, der håndterer sikkerhede­n i Keflavik-lufthavnen, at man vil undersøge episoden.

Over for Ekstra Bladet påpeger Jan Erik Messmann, at han med glaede lader sig kontroller­e. Men det skal ske med respekt, hvilket han ikke oplevede onsdag formiddag i Islands største lufthavn.

– Du har vel bare fået den behandling, som alle vi andre risikerer at få, når vi skal flyve?

– Det har du ret i. Men der er noget, som hedder konduite.

– I det her tilfaelde er han fuldstaend­ig ligeglad. Jeg ved godt, man skal udføre sit arbejde, men det kan overdrives kraftigt, som han gjorde det. Man kan godt smile til folk. Det er magtsyge mennesker, der står sådan et sted mange af dem.

– Du skriver, at han burde kunne se, at du ikke er terrorist eller ude på ballade. Er hele pointen ikke, at alle risikerer den grundige undersøgel­se?

– Det har du ret i. Bortset fra – og det ved du lige så godt som jeg – at det ikke er enhver. Eksempelvi­s kom mit lille barnebarn på fire år op at stå i et røntgenapp­arat, mens hun stod og tudede. Det er ikke saerligt smart. Jeg ved godt, nogen kan finde på at placere en bombe i et barn, men det er altså ikke et dansk aegtepar fra Roskilde.

– Vil du så se på, om vi også herhjemme er gået for langt med sikkerheds­kontrollen?

– Underligt nok har jeg aldrig oplevet den form for magtanvend­else i danske lufthavne. Jeg har oplevet det i Stockholm, men aldrig som i Keflavik. Det var helt sygt. Han har sikkert haft en dårlig dag med konen, men var ikke sjovt, fortaeller Jan Erik Messmann.

Han fortaeller, at han efter sit laesebrev har modtaget et par henvendels­er fra islandske laesere, der ligeledes har haft dårlige oplevelse i Keflavik.

 ?? PR-FOTO ?? Jan Erik Messmann mødte i sikkerheds­kontrollen angiveligt en ’magtsyg’ sikkerheds­vagt.
PR-FOTO Jan Erik Messmann mødte i sikkerheds­kontrollen angiveligt en ’magtsyg’ sikkerheds­vagt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark