Ekstra Bladet

Amerikansk storbank får igen milliardbø­de for svindel

-

Efter finanskris­en blev den amerikansk­e storbank Wells Fargo hyldet for at have stået uden for den ulovlige og risikofyld­te adfaerd, der kostede andre banker milliarder i bøder.

Nu har banken fået en rekordstor bøde for fusk. Det er den anden af slagsen på få år. Det skriver flere medier, blandt andet Bloomberg News.

Wells Fargo indgik fredag et forlig med de amerikansk­e myndighede­r, der betyder, at banken skal betale en bøde på en milliard dollar – 6,1 milliarder kroner – for at have bedraget hundredtus­indvis af kunder.

Bøden falder, efter at det sidste år kom frem, at banken havde tvunget op mod 570.000 kunder til at købe bilforsikr­inger, de ikke havde brug for.

En undersøgel­se har vist, at omkring 20.000 af dem blandt andet derfor ikke har kunnet betale deres billån og har fået deres bil konfiskere­t.

Sideløbend­e har banken også uddelt strafgebyr­er til kunder med boliglån for ikke at nå deadlines, selv om det i mange tilfaelde var Wells Fargo selv, der havde ansvaret for, at deadline ikke var blevet nået.

– Bøden til Wells Fargo er

Kunderne blev opkraevet gebyrer for konti, de ofte slet ikke vidste var åbnet i deres navn af bankens ansatte

baseret på alvoren af manglerne og lovbrudden­e, den finansiell­e skade hos forbrugern­e og bankens manglende handling, skriver Office of the Comptrolle­r of the Currency, en af de myndighede­r, der står bag forliget.

Bøden er den største, der er uddelt af myndighede­n. Den tidligere rekord lød på små 200 millioner dollar. Den var også udstedt til Wells Fargo.

Bøden faldt, efter at det i efteråret 2016 kom frem, at banken mellem 2011 og 2015 havde åbnet over to millioner konti og kreditkort for kunder, der ikke havde bedt om det og ikke var vidende om det.

Det skete for at nå interne salgsmål, og kunderne blev opkraevet gebyrer for konti, de ofte slet ikke vidste var åbnet i deres navn.

Det førte til, at den davaerende administre­rende direktør, John Stumpf, blev fyret sammen med flere andre direktører og 5300 ansatte.

 ?? FOTO: TOBIAS NICOLAI/RITZAU SCANPIX ?? De sørgelige rester af badehotell­et efter branden.
FOTO: TOBIAS NICOLAI/RITZAU SCANPIX De sørgelige rester af badehotell­et efter branden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark