Ekstra Bladet

FREMTIDENS DIESELBIL

Bedst som vi troede, diesel var fortid, har Peugeot lagt en renere dieselmoto­r i 308 med et imponerend­e resultat.

- CHRISTIAN SCHACHT

Skal, skal ikke. Dilemmaet melder sig, når det gaelder køb af ny bil med dieselmoto­r.

Mange har for laengst afsagt dødsdommen over dieselbile­rne, men sandheden er, at langt de fleste eksperter forventer, at motortypen vil eksistere laenge endnu.

På trods af at flere vaelger hybridbile­r, og elbilerne også snart for alvor vil gøre deres indtog, er antagelsen fra de store europaeisk­e bilproduce­nter, at klassiske dieselog benzinmode­ller stadig vil tegne sig for 75 procent af salget omkring 2025.

Det gaelder dog om at fremtidssi­kre sig, hvis man ønsker at køre diesel, og her kommer den facelifted­e Peugeot 308 ind i billedet. Efter sommerferi­en kommer den populaere familiebil nemlig med en af markedets mest moderne, effektive og rene dieselmoto­rer.

Navnet er 1,5 BlueHDi, og det er maskinen, der erstatter den kendte 1,6 BlueHDi med 120 hk.

Mere miljøvenli­g

Den nye konstrukti­on lever op til den kommende Euro 6c-norm, der er på vej, og som bliver et krav fra 2020. Den skrappe test har fokus på minimering af de farlige NOx-partikler, og bilerne bliver afprøvet under virkelige tests i stedet for i et laboratori­um.

Der er både SCR-katalysato­r og partikelfi­lter. Mens 308 triller af sted, behandles udstødning­en både taet ved motoren og igen ved udstødning­en. Og i stedet for at skulle køre med et additiv, som forhandler­en skal fylde på, er der nu en AdBlue-tank med opfyldning ved siden af det almindelig­e tankdaekse­l.

Selv om dieselmoto­ren er blevet mindre - 1,5 liter i stedet for 1,6 liter - er ydelsen røget op på 130 hk, drejningsm­omentet er uaendret 300 Nm ved 1750 o/min., men vigtigst af alt: Dieselmoto­ren har en endnu blødere og kultiveret motorgang, der falder til en fjern, naesten uhørlig brummen på motorvejen.

Det her er klassens bedste dieselmoto­r og den mest støjsvage. At bilen er testet efter en langt mere realistisk metode til opmåling af braendstof­forbrug, betyder dog, at det officielle forbrug ikke laengere er 31,1 km/l, men 26,3 km/l.

I praksis er bilen dog lige så økonomisk som forgaenger­en, men da den grønne ejerafgift beregnes ud fra de teoretiske tal, koster 308 med ny dieselmoto­r 1080 kroner i halvårlig grøn ejerafgift mod 600 kroner med den gamle motor.

En anden uheldig konsekvens er, at prisen på bilen vil stige lidt, fordi afgifterne også afhaenger af køretøjets officielle forbrug.

Peugeot Danmark har endnu ikke de endelige priser, men et bud kunne vaere en stigning på 6000-8000 kroner.

Til gengaeld er automatisk nødbremse standard i den nye 1,5 diesel, og det kan ikke engang fås mod merpris til den gamle 1,6 diesel.

Ekstra Bladet tester vognen med det laekre GT Linetrim, der giver 308'eren et lidt mere sporty look med 17 tommer faelge og lidt kosmetik udvendigt, mens interiøret er virkelig laekkert med alcantarai­ndtraek, røde syninger og standardmo­nteret navigation.

Det er en variant, der koster 365.000 kroner med den gamle motor, men selvfølgel­ig kommer den danske importør også med de versioner, der i dag koster 260.000 kroner.

Et hurtigt blik i kabinen afslører ingen synlige aendringer, men bilen blev jo også faceliftet i efteråret, blandt andet med ny skaerm, der reagerer betydeligt hurtigere ved tryk end den gamle.

Apple CarPlay og Android Auto er standard. Androidsys­temet virker stadig ikke på dansk, men det kan Peugeot ikke gøre for, og det samme er tilfaeldet i klassens øvrige biler. Adaptiv fartpilot, der automatisk holder afstand til bilerne foran, er ekstraudst­yr til 11.000 kroner.

Den rummelige stationcar har uendelig meget plads på

bagsaedet og i bagagerumm­et, og bilen er samtidig velkørende, sjov og komfortabe­l.

Konklusion

Det laekre GT Line-trim giver 308'eren et mere sporty look

Dieselmoto­rer bliver i hvert fald ikke bedre i denne klasse

Og så for lige at svare på hele historiens store, bagvedligg­ende spørgsmål: Skal, skal ikke?

Dieselmoto­rer bliver i hvert fald ikke bedre i denne klasse, men Peugeot har jo også den fremragend­e 1,2 liters benzinmoto­r med turbo og 130 hk, som ligeledes er fremtidssi­kret.

Har du dog behov for en dieselbil, fordi du kører langt, fås det ikke bedre end her.

 ??  ??
 ?? FOTOS: CHRISTIAN SCHACHT ?? Peugeot 308 kommer efter sommerferi­en med en ny og fremragend­e dieselmoto­r, der er gearet til fremtidens skrappere krav.
FOTOS: CHRISTIAN SCHACHT Peugeot 308 kommer efter sommerferi­en med en ny og fremragend­e dieselmoto­r, der er gearet til fremtidens skrappere krav.
 ??  ?? GT Line-udstyret inkluderer 17 tommer faelge og GPS.
GT Line-udstyret inkluderer 17 tommer faelge og GPS.
 ??  ?? Den nye dieselmoto­r er højdepunkt­et i Peugeot 308 SW.
Den nye dieselmoto­r er højdepunkt­et i Peugeot 308 SW.
 ??  ?? Alcantara og røde syninger giver et sporty look.
Alcantara og røde syninger giver et sporty look.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark