Ekstra Bladet

SELVPORTRA­ET

-

Den bog, jeg er mest stolt over at have skrevet, er…

’Introvert’. Fordi den indledte en national samtale om det at vaere introvert og fik tusinder af introverte til at taenke anderledes om sig selv. Den bog forandrede virkelig noget, og det er jeg stolt af at have vaeret med til.

Hvis jeg ikke må anbefale en af mine egne bøger, vil jeg afgjort anbefale denne bog til folk, der skal på ferie …

Den perfekte feriebog er ’Sandheden om Harry Quebert-sagen’ af Joël Dicker. Den er let at laese, og plottet er helt fantastisk. Men man er kedelig at vaere på ferie med, for man gider ikke andet end at laese …

Af alle de bøger, der er skrevet nogensinde, ville jeg allerhelst have skrevet …

’Stoner’ af John Williams, for så ville jeg vaere en fantastisk forfatter. Eller også ’Jamies Italien’ af Jamie Oliver – for så ville jeg vaere både rig og god til at lave mad, og det er en ret charmerend­e kombi.

Jeg har aldrig fået det gjort, men burde nok have laest …

Den liste er lang! Alting af James Joyce, Thomas Mann og Hemingway, for eksempel. Jeg HAR prøvet, men jeg keder mig. En bog skal vaere velskrevet, og det er d’herrers romaner, men den skal også røre mig, og det gør de ikke.

Jeg burde aldrig have laest …

noget som helst, hvor forfattere­n garanterer at kunne fikse noget svaert på 30 dage.

Jeg har selvfølgel­ig laest flest bøger i fysisk form, men taenker om e-bøger, lydbøger og lignende, at …

de er geniale, men ikke noget for mig. Jeg elsker fysiske bøger, så dem skifter jeg ikke ud med e-bøger. Jeg kunne godt taenke mig at begynde at høre lydbøger, men jeg laver aldrig rigtig noget, hvor det vil vaere oplagt. Min veninde strikker hver aften og får på den måde hørt virkelig mange bøger. Det er jeg lidt misundelig over.

Om folk, der siger, de aldrig har laest en bog, taenker jeg, at …

Jeg taenker ingenting! For at vaere et godt menneske skal man vise venlighed og medfølelse, synes jeg. Om man vil laese bøger, må man da selv bestemme. Men hvis nogen siger til mig, ’Jeg kunne godt taenke mig at begynde at laese’, så ville jeg have meget at sige. For verden er fuld af vidunderli­g litteratur for enhver smag.

Når jeg render ind i en skriveblok­ering, hjaelper det gerne, at jeg …

går en tur. En gåtur giver klarhed i hovedet, synes jeg. Men nogle gange hjaelper en gåtur ikke, og så må man tage den hårde vej: skrive sig igennem blokeringe­n. Og forsøge at holde det indre monster vaek, som gerne vil frem med den pointe, at det er, fordi du ikke er dygtig nok …

Hvis folk tror, at forfattere bliver rige af at skrive bøger, så kan jeg oplyse, at …

jeg tjente 18.000 før skat på min seneste og bedst skrevne bog. Man skal ikke skrive bøger for at blive rig, men alene fordi det er det bedste, man ved, og man ganske enkelt ikke kan lade vaere.

Min forfatterm­aessige lykke ville vaere gjort, hvis …

Min lykke er allerede gjort. Jeg har haft det privilegiu­m at udgive fem bøger og har helt enormt søde og loyale laesere, som hepper på mig, når jeg udgiver nyt. Men o.k., en internatio­nal salgssucce­s ville da også kaste en del lykke af sig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark