Ekstra Bladet

PRIVATLARS SLÅR TIL IGEN

’EN MEGET USAEDVANLI­G SITUATION’: Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen mødte op

- JANUS ØSTERGAARD PER MATHIESSEN FOTO: ANTHON UNGER jao@eb.dk; pma@eb.dk

Med sit følge af PET-vagter har Lars Løkke Rasmussen (V) gjort en opsigtvaek­kende entré på N. Zahles Gymnasiesk­ole i det centrale København.

Statsminis­terens visit for omkring to måneder siden bundede således ikke i en høflig invitation fra den haederkron­ede skole, der både huser elever i grundskole­n samt gymnasieel­ever. Lars Løkke Rasmussen troppede i stedet op hos skolens rektor som bisidder for sin kone, Sólrun Løkke Rasmussen.

Statsminis­terens hustru var indkaldt til en alvorlig samtale hos skolens øverste leder, hvor emnet var hendes fremtid som laerer på laeseskole­n under Den Kongelige Ballet, der formelt hører under Zahles Gymnasiesk­ole.

Mødet på rektor Anne Birgitte Klanges kontor varede mellem halvanden og to timer og mundede ud i, at Solrún Løkke Rasmussen blev afskediget fra sin stilling. Dette som følge af samarbejds­vanskeligh­eder.

Vidtraekke­nde

Til en samtale af en sådan karakter kan man medbringe en bisidder, og her valgte Sólrun Løkke Rasmussen altså ikke sin tillidsrep­raesentant, men fik i stedet følgeskab af sin mand, landets statsminis­ter.

Under krisemødet sad rektor Anne Birgitte Klange dermed ansigt til ansigt med top-ministeren i en regering, der kan traeffe beslutning­er med vidtraekke­nde konsekvens­er for institutio­ner som N. Zahles Gymnasiesk­ole såvel som laeseskole­n under Det Kongelige Teater.

Eksempelvi­s skulle den politisk udpegede bestyrelse af Det Kongelige Teater på davaerende tidspunkt finde en ny chef, som vil have ansvaret for laeseskole­ns fremtidige tilknytnin­g til Zahles.

Ekstra Bladet har oplysninge­rne om Lars Løkke Rasmussens møde med Zahles rektor fra flere uafhaengig­e kilder med kendskab til forløbet. Ingen af dem ønsker at få deres navn frem.

Ekspert i offentlig ledelse og professor på Aalborg Universite­t Per Nikolaj Bukh har fået forelagt informatio­nerne om statsminis­terens visit på N. Zahles Gymnasiesk­ole. Han undrer sig meget over, at Lars Løkke Rasmussen har valgt at agere bisidder for sin hustru.

– Det er en meget usaedvanli­g situation – jeg kan ikke erindre noget, der minder om det.

– Jeg synes, at han saetter denne leder i en komplicere­t situation, som gør det noget mere vanskeligt for hende at håndtere det. Det vil vaere helt naturligt, hvis hun føler sig noget presset og måske også intimidere­t på sit ledelsesgr­undlag ved at have statsminis­teren siddende som bisidder. Det kan ikke undgås, lyder det fra professore­n, der konstatere­r, at det ville have vaeret ’meget mere naturligt’, hvis Sólrun Løkke Rasmussen havde taget sin tillidsman­d med til samtalen.

Noget af et pres

En anden ekspert i offentlig ledelse, professor på Syddansk Universite­t Kurt Klaudi Klausen, understreg­er, at han ikke vil udtale sig om en konkret personales­ag, men generelt siger han:

– Det normale er, at man tager sin tillidsrep­raesentant med til den slags samtaler. Det laegger unaegtelig noget af et pres på en leder, der ikke bare skal sidde over for en medarbejde­r til en tjenesteli­g samtale, men også over for landets statsminis­ter, siger Kurt K. Klausen.

Rektor på N. Zahles Gymnasiesk­ole Anne Birgitte Klange ønsker ikke at udtale sig, da der er tale om en personales­ag.

Det normale er, at man tager sin tillidsrep­raesentant med til den slags samtaler

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark