Ekstra Bladet

Dronningen­s gravmaele er nu stillet op i Roskilde Domkirke Der er noget science fiction over den

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN rms@eb.dk; sen@eb.dk

Den meget omtalte sarkofag i Roskilde Domkirke – hvor det i lang tid var planen, at både prins Henrik og dronning Margrethe skulle ligge – står nu i Sankt Birgittas kapel i domkirken.

Her vil dronningen blive stedt til hvile ved siden af naesten 40 danske konger og dronninger fra den tidlige middelalde­r og frem til i dag, oplyses det.

Ekstra Bladet besøgte Roskilde Domkirke i går, hvor sarkofagen er blevet stillet op.

Lige nu ligner den dog mest af alt et pastelfarv­et legetøjssk­ib, fordi den er tildaekket – som noget fra toppen af et Maersk-skib, som en af de besøgende bemaerkede.

– Der er noget science fiction over den, var også en kommentar.

Det tildaekked­e sarkofag skilte sig derfor ud med sit moderne ydre i den overdådige domkirke fra 1175.

Miniature-udgave

Selve gravmaelet vises nemlig først frem for offentligh­eden efter dronningen­s død, men der er rig mulighed for at besøge kapellet, som gravmaelet er opsat i.

En 1:10-kopi af gravmaelet er udstillet i rummet ved siden af kapellet, hvor besøgende gennem informatio­nstavler og en kommende udstilling, der forventes åbnet ultimo juni måned, kan følge hele processen bag udformning­en af gravmaelet.

Flere mennesker var kommet for at se, hvordan en tildaekket sarkofag ser ud. Men også for at laese om den og se miniature-udgaven. Flere turister blev vist rundt i kirken, og der var ikke ligefrem ro inde bag murene.

Hviler med prinsen

Både gravmaelet og tildaeknin­gen er udfaerdige­t af Bjørn Nørgaard. I gravmaelet­s glasdel, der måler tre meter i laengden, er der lavet en afstøbning af dronningen og prins Henrik, så det ser ud, som om de to ligger ved siden af hinanden.

Det blev besluttet, før prins Henrik i sommeren 2017 gjorde klart, at han ikke ønskede at blive stedt til hvile i domkirken sammen med dronningen.

Gravmaelet­s glaskonstr­uktion hviler på tre søjler udført i dansk granit, faerøsk basalt og grønlandsk marmor. Mellem søjlerne og glaskassen troner tre elefanthov­eder, der er støbt i sølv. Det hele står oven på et fundament i flere trin.

Staten betaler

Arbejdet med gravmaelet har vaeret laenge undervejs.

I 2003 begyndte Bjørn Nørgaard i samarbejde med dronning Margrethe og prins Henrik så småt at idéudvikle monumentet.

I 2013 afslørede Ekstra Bladet prisen på gravmaelet. I en aktindsigt fremgik det, at dronningen havde bedt Statsminis­teriet om at betale prisen på cirka 30 millioner kroner for hendes fysiske eftermaele.

Den største udgift var den syv tons tunge glaskonstr­uktion, der kostede hele 9,7 millioner.

De sidste dele til glas-sarkofagen er blevet leveret via lastbil til Roskilde Domkirke fra glasstøber­iet Lhotsky Studio i Tjekkiet, hvor mindesmaer­ket er blevet bygget. – Hvad sarkofagen?

– Jeg bliver lynchet, når jeg siger det, men den er ikke saerlig køn. Den er faktisk grim. Men jeg er ret vild med vores dronning, siger den 70årige Bodil Ullergaard fra Frederikss­und.

– Jeg synes, den er meget speciel, og jeg kan ikke forholde mig til den. Men den repraesent­erer måske også vores dronning, som hun er. taenker I om Jeg synes, den passer til hende som det kunstneris­ke menneske, hun er, siger Else Skovgaard, der er 64 år og bor i Rønnede.

– Den har kostet 30 millioner, hvad mener I om den pris?

– De kan godt fjerne det ene nul fra den pris, siger Bodil grinende.

– Det er noget pjat, synes jeg, siger den 64-årige Gerda Brunk fra Rønnede.

 ??  ?? Sådan ser sarkofagen ud. Her er det dog en miniature-kopi af gravmaelet.
Sådan ser sarkofagen ud. Her er det dog en miniature-kopi af gravmaelet.
 ??  ?? Gerda Brunk, Bodil Ullergaard og Else Skovgaard tog til Roskilde Domkirke i går med henblik på at se dronningen­s sarkofag.
Gerda Brunk, Bodil Ullergaard og Else Skovgaard tog til Roskilde Domkirke i går med henblik på at se dronningen­s sarkofag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark