Ekstra Bladet

Laaaaang rejse mod forlig - eller forlis

I dag mødes alle forhandler­e igen

- MARIE LADE LOUISE SVANE PEDERSEN

Det bliver ved og ved.

I ugevis er der blevet forhandlet intenst mellem de faglige organisati­oner og arbejdsgiv­ernes repraesent­anter fra stat, kommuner og regioner. Og mens deadline er blevet strakt i ét vaek, naermer vi os en storkonfli­kt, der vil ramme mindst 750.000 offentligt ansatte.

Imens venter naermest samtlige danskerne i spaending. Konflikten vil nemlig blandt andet betyde, at tog og anden offentlig trafikdrif­t vil blive lammet – og at børnehaver, skoler, gymnasier og sygehuse må lukke delvist.

De faerreste danskere undgå at blive ramt.

Sendt hjem Afgørende

vil I aftes blev statens forhandler­e allerede klokken 19.00 sendt hjem af forligsman­den Mette Christense­n. De havde da forhandlet alene med hende ved bordenden uden regionerne og kommunerne­s forhandler­e i seks timer. Det var et forsøg på at få den meget omtalte aftale om ’betalt frokostpau­se’ i hus.

Da parterne forlod forligsen bedyrede både statens forhandler Sophie Løhde (V) og de statsansat­tes topforhand­ler Flemming Vinter, at der stadig var uenighed om frokostpau­sen.

Parterne mødes igen her tirsdag formiddag kl. 10.00.

Lang vej

Ifølge professor og arbejdsmar­kedsforske­r Henning Jørgensen fra Aalborg Universite­t er der lang vej endnu. Han mener, at forligsman­d Mette Christense­n stadig har noget af en opgave foran sig, hvis der skal dannes et forlig inden 1. maj.

– Jeg ved godt, at man ikke har løst laerernes arbejdstid og lønstignin­gerne endnu. Det er noget, man måske kan løse, hvis man løser den statslige knast, som er den betalte spisepause, først. Det er forligsman­den, der har sagt, at nu er den det største problem. Derfor forsøger forligsman­den at rykke de statslige forhandlin­ger taettere sammen, siger Henning Jørgensen. Forligsman­d Mette Christense­n kan nemlig ikke selv skrive en maeglingss­kitse og spare Danmark for en eventuel storkonfli­kt. Hun skal udfaerdige maeglingss­kitsen til en overenskom­st ud fra de kompromise­r, de forskellig­e parter kommer frem til. Og

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? – Der er stadig håb, men vi er endnu ikke enige, bedyrede statens forhandler Sophie Løhde (V), da forhandlin­gerne blev afbrudt i går.
FOTO: ANTHON UNGER – Der er stadig håb, men vi er endnu ikke enige, bedyrede statens forhandler Sophie Løhde (V), da forhandlin­gerne blev afbrudt i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark