Ekstra Bladet

Håb endnu

- Lade@eb.dk; lsp@eb.dk

de seks hovedforha­ndlere skal vaere enige om alt, hvad der står i den.

– Forligsman­den skal have alle seks hovedforha­ndlere til at nikke ja til det hele. Hvis bare en af dem siger nej, så er der et sammenbrud og derved en storkonfli­kt. Det er ikke en umulig opgave, men den er besvaerlig, forklarer Henning Jørgensen. Han vurderer, at bliver parterne ikke enige om den betalte frokostpau­se, så vil det spaerre for et forlig.

Frokostpau­sen

Hvis det står til chefforhan­dler for staten, Sophie Løhde, skal frokostpau­sen ikke vaere gratis for de offentligt ansatte.

– Det er ikke, fordi arbejdsgiv­erne ikke vil skrive den

Hvis der ikke var sket en bevaegelse, tror jeg forligsman­den havde stoppet forhandlin­gerne helt

betalte frokostpau­se ind. De har bare tre hovedkrav, de vil have opfyldt, før den kommer på overenskom­sten, forklarer Henning Jørgensen.

Ifølge professore­n, er det følgende tre krav, Sophie Løhde vil have til gengaeld: 1

Individuel løndannels­e, der betyder, at 60 procent af lønforhand­linger fremover skal foregå decentralt, altså ude hos de enkelte ledere og ikke ved overenskom­stforhandl­inger.

2

De ansatte skal have øget fleksibili­tet i arbejdstid­en.

3

Arbejdsgiv­eren skal kunne diktere overarbejd­e og afspadseri­ng.

Selv om det kun var staten, der forhandled­e i går, og regionerne og kommunerne er med i dag, så vil man ikke give afkald på den såkaldte musketered.

Flemming Vinther fastslår, at fagbevaege­lsen vil stå staerkt fast på deres tre krav til den kommende overenskom­st.

Naermer sig

– Der er ikke noget, der er på plads, før alt er på plads. Vi går ind i det her med tre krav. Vi kommer ud med tre krav, ellers også kommer vi ud uden aftale, siger han.

– Selv om det ikke lige ser sådan ud, kan afbrydelse­n også godt tyde på, at de faktisk har naermest sig hinanden, siger arbejdsmar­kedsforske­r og professor ved Roskilde Universite­t Bent Greve til Ekstra Bladet.

– Uanset om man tager hvert område for sig – og kommer til enighed på ét af områderne, så vil man ikke lave et forlig, før man på alle områder har en samlet aftale på samtlige punkter. De kan godt have naermet sig en aftale om betalt frokost, men den er afhaengig af, at de også får landet alle de andre krav, før de kan melde noget som helst ud, siger Bent Greve.

Bent Greve understreg­er, at han ikke kan vide det med sikkerhed, men at det kan vaere en fortolknin­g af, hvorfor parterne ’allerede’ gik hjem efter blot fem timers forhandlin­g, uden forligsman­den meddelte, at nu stoppede forhandlin­gerne helt.

Bevaegelse

– Når hun ikke traekker det våben, kan det vaere et tegn på, at der er bevaegelse­r og tilnaermel­ser i processen. Hvis der ikke var sket en bevaegelse, tror jeg forligsman­den havde stoppet forhandlin­gerne helt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark